álne podmienky na dlhodobé skladovanie. Musí si tiež zaobstarať a pripraviť obaly alebo iný materiál na uskladnenie produktov.
Z ovocia uskladňujeme dlhodobo jablká, hrušky, duly a niektoré odrody stolového hrozna. Skladujeme ich predovšetkým v pivniciach, komorách a chladiarňach pri optimálnej teplote 2 až 5 stupňov a vlhkosti vzduchu okolo 85 percent. Teplota nemá presiahnuť 10 stupňov, nemá sa často striedať a nesmie klesnúť pod -2 stupne. Ak sa tieto parametre nedajú dosiahnuť (najmä v bytoch), bude čas skladovateľnosti kratší a straty vyššie.
Koreňovú zeleninu zbavíme listov ich odtrhnutím od koreňa. Skladujeme ju pri optimálnej teplote od 0 do 5 stupňov a pri relatívnej vlhkosti vzduchu od 90 do 98 percent, prípadne v hrobliach. Najlepšie sa však uskladňuje vo vlhkom piesku v debničkách. Kaleráb treba vybrať z pôdy aj s koreňom a "presadiť" do čistého piesku v debničke alebo v parenisku. Vhodné odrody hlávkovej kapusty a hlávkového kelu uchovávame v podobných podmienkach ako koreňovú zeleninu. Možno ich umiestniť aj do studeného vetraného pareniska, v ktorom nemrzne, alebo do hroblí. Cibuľu a cesnak uskladňujeme najlepšie zavesenú v sieťových vreciach alebo zapletenú do vencov či vrkočov, prípadne poukladanú vo vrstvách do debničiek. Pri cibuli udržiavame teplotu 1 až 7 stupňov, pri cesnaku 5 až 10 stupňov. Vlhkosť vzduchu má byť pod 40 percent. Dbáme, aby teplota neklesla pod bod mrazu a nebola vyššia ako 10 stupňov.
Skladovacie priestory musia byť pred uskladňovaním dôkladne vyčistené a vybielené vápnom, prípadne vysírené plátkovou sírou (6 až 8 gramov na kubický meter). Aj police a obaly musia byť čisté. Vhodné je umyť ich 4-percentným roztokom sódy.
Ovocie uskladňujeme v nízkej vrstve, najlepšie v prestaviteľných obaloch tak, aby bola možná pravidelná kontrola a mohli sa odstraňovať hnijúce plody. Pri menšom množstve jabĺk sa osvedčilo uložiť ich do papierových prepraviek na jogurty. Plody uložené do otvorov sa navzájom nedotýkajú, preto hnijúce jablká neinfikujú zdravé. Obaly nestaviame tesne k stenám, nechávame priestor na cirkuláciu vzduchu. Ovocie neskladujeme spolu so zeleninou a zemiakmi.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc.