Najlepšie výsledky pri rýchlení hyacintov dosiahneme s preparovanými cibuľami. FOTO - ARCHÍV
Hyacinty kvitnú v našich záhradách obyčajne v apríli až máji, ale v byte ich môžeme, ak dodržíme určitý postup, prinútiť ku kvitnutiu pomerne ľahko aj oveľa skôr. Tomuto procesu hovoríme rýchlenie.Na rýchlenie vysadíme od septembra do decembra, podľa požadovaného času kvitnutia, obyčajne jednu veľkú cibuľu do črepníka s priemerom 9 až 10 centimetrov tak, aby jej horná tretina vyčnievala nad povrch zeminy. Zemina má byť priepustná, najlepšie hlinitopiesočnatá. Cibuľa musí byť zdravá, lebo choré a poškodené cibule v teple a pri vlhkosti čoskoro zahynú.
V prvej etape treba, aby sa cibuľa dôkladne zakorenila. Hyacinty na to potrebujú asi osem týždňov. Zakoreňujú v jame vyhĺbenej v záhradke tak, aby nad postavenými črepníkmi bola asi 20-centimetrová vrstva pôdy. Ak nemáme záhradku, môžu sa zakoreňovať v pivnici alebo v inom prostredí pri optimálnej teplote 8 až 10 stupňov . Na črepník nasypeme asi 10-centimetrovú vrstvu piesku.
Keď cibule vytvoria dostatok koreňov a v nadzemnom výhone už nahmatáme kvetenstvo, prenesieme rastlinu do bytu a nastáva druhá fáza - vlastné rýchlenie pri teplote 21 až 23 stupňov . Do polovice januára rýchlime hyacinty v tme. Tmu možno dosiahnuť prikrytím črepníkov papierovými vrecúškami, obrátenými črepníkmi a podobne. Až keď budú narašené puky vysoké asi 10 centimetrov, umiestnime rastliny na svetlo. Počas zakoreňovania, a najmä pri vlastnom rýchlení, je potrebná primeraná zálievka, najlepšie mäkkou vodou. Od vysadenia po vykvitnutie musíme počítať priemerne 12 týždňov, pri skorom rýchlení je táto doba dlhšia, na jar sa skracuje. Od polovice februára stačí rýchliť hyacinty už len pri teplote asi 6 až 8 stupňov.
Hyacinty môžeme dobre rýchliť aj v čistej vode. Na to je potrebná špeciálna váza s hrdlom takého tvaru a veľkosti, aby sa naň dala posadiť veľká hyacintová cibuľa s dostatkom rezervných látok. Vázu naplníme čistou vodou, vložíme do nej niekoľko kúskov drevného uhlia, ktoré zabraňuje hnilobe cibule. Hyacintovú cibuľu položíme navrch tak, aby sa spodnou časťou vody len dotýkala. Potrebné je to iba dovtedy, kým korene nezačnú siahať do vody, z ktorej získajú vlahu pre cibuľu a neskôr aj pre rastlinu. Vázu s cibuľkou umiestnime v tme, najlepšie pri teplote okolo 9 stupňov. Počas zakoreňovania môžeme kontrolovať tvorbu koreňov, ktoré v nasledujúcich dvoch mesiacoch vyplnia priestor vázy. Pritom pravidelne doplňujeme spotrebovanú vodu. Po zakorenení a prenesení do bytu má byť napučaný výhon ešte dva týždne v tme, preto rastlinu prikryjeme papierovým klobúčikom, aby kvetný stvol rástol do výšky a súkvetie nezostalo nízke. Až po jeho odstránení listy zazelenajú a začne sa na svetle vyfarbovať kvetenstvo.
Odmenou nám bude nielen príjemný pocit, že nám rastlina vykvitla, ale aj vôňa, ktorú kvitnúce hyacinty okolo seba šíria.
Najlepšie výsledky pri rýchlení hyacintov dosiahneme s preparovanými cibuľami , ktoré sú síce o niečo drahšie, ale zato spoľahlivejšie rozkvitajú. Odkvitnutá hyacintová cibuľa sa už na ďalšie rýchlenie v nasledujúcom roku nehodí, ale môžeme ju na jar vysadiť do záhrady. Bude ju krášliť ešte niekoľko rokov.
Ing. KATARÍNA KETTMANNOVÁ