VÍGĽAŠ - Prvú slovenskú továreň na spracovanie medu, ktorá spĺňa hygienické normy Európskej únie, otvorili včera vo Vígľaši, neďaleko Zvolena. Spoločnosť Medoprodukt chce podľa generálneho manažéra Jozefa Bariaka spracovať ročne okolo 2,5-tisíca ton medu, z toho dve tretiny od domácich producentov.
Bariak tvrdí, že med z dovozu, ktorým budú pokrývať časť produkcie, je lacnejší, ale slovenský má zasa nenahraditeľné špecifické chuťové vlastnosti. Výkupné ceny medu od slovenských producentov sa v priemere pohybujú okolo 70 korún za kilogram, dovoz z Vietnamu, Číny či Brazílie vychádza približne o 20 korún na kilogram lacnejšie.
Továreň na spracovanie medu postavili vo Vígľaši za 70 miliónov korún vrátane investícií do technológií. "Keby neexistovali tvrdé normy Európskej únie, náklady na postavenie fabriky mohli byť približne o 15 miliónov nižšie," hovorí Bariak. Okrem produkcie medu chce spoločnosť produkovať aj 120-tisíc litrov medoviny ročne.
Rozvoj slovenského včelárstva dosiahol vrchol v roku 1989, keď sa chovu včiel venovalo takmer 39-tisíc včelárov. Počet včelárov na Slovensku je však stále nižší. Za posledných 15 rokov klesol približne o 20-tisíc.
Na Slovensku sa ročne vyprodukuje priemerne tritisíc ton medu a 90 ton vosku. Medziročne stúpa export slovenského medu, ktorý v minulom roku presiahol dvetisíc ton, zároveň však stúpa aj dovoz, ktorý dosiahol takmer 900 ton. Na Slovensku sa spotrebuje ročne zhruba štvrť kilogramu medu na jedného obyvateľa. Celkový počet včelstiev chovaných v Európskej únii presahuje 11,5 milióna. Slovensko sa na tomto množstve podieľa 1,65 percenta.