Recepty Štefánie Gorduličovej

Polievka podľa flamendra

1 kg kyslej kapusty, 100 g masti, 150 g múky, 100 g cibule, 400 g klobásy, 150 g údenej slaniny, 500 g údeného kolienka, 5 dl kyslej smotany, cesnak, soľ, rasca, štipľavá paprika, paradajkový pretlak, čerstvý kôpor, papriková pasta

Kyslú kapustu prepláchneme studenou vodou, vložíme do nádoby, zalejeme vodou, pridáme klobásu, ktorú po desiatich minútach varenia vyberieme a nakrájame na kolieska. Vložíme údené kolienko a na drobné kúsky pokrájanú slaninu. Osolíme a uvaríme do mäkka. Medzitým si pripravíme svetlú zápražku, ochutíme ju drvenou rascou, rozotretým cesnakom, mletou paprikou a paradajkovým pretlakom. Polievku zahustíme zápražkou, uvarené kolienko pokrájame na malé kúsky a spolu s pokrájanou klobásou ešte chvíľu povaríme. Pred dovarením pridáme smotanu a na tanieri posypeme čerstvým kôprom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Jókaiho fazuľová polievka

400 g strakatej fazule, 150 g mrkvy, 150 g petržlenu, 100 g zeleru, 50 g cibule, 100 g masti, 100 g múky, 500 g klobásy, 500 g údeného kolienka, 6 dl kyslej smotany, 2 litre vývaru z kostí, petržlenová vňať, bobkový list, cesnak, soľ, mletá sladká paprika, ocot, halušky z dvoch vajec, 100 g múky a soľ

Umytú fazuľu namočíme na noc do vody. Na druhý deň ju s údeným kolienkom, klobásou a bobkovým listom varíme vo vývare. Klobásu po desiatich minútach vyberieme. K zmäknutej fazuli pridáme na kocky nakrájanú zeleninu. Mäkké kolienko vyberieme. Urobíme svetlú zápražku, pridáme do nej najemno nakrájanú cibuľu, cesnak a mletú papriku. Vmiešame do polievky, ochutíme octom a osolíme. Kolienko vykostíme, nakrájame na kúsky a s pokrájanou klobásou dáme do polievky. Vlejeme kyslú smotanu, povaríme a na koniec zavaríme halušky.

SkryťVypnúť reklamu

Dusená tekvica s paradajkami

2 približne 330-gramové tekvice, 200 g paradajok, 50 g oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžička mletého bieleho korenia, soľ, vňať peržlenu

Tekvice olúpeme, nakrájame na kúsky a osmažíme na oleji. Vložíme do kastróla a prikryjeme ju s paradajkami nakrájanými na plátky. Pridáme olej, lisovaný cesnak, korenie, soľ a posekanú petržlenovú vňať. Dusíme a občas podlievame vodou, aby sa zelenina neprichytila na dne. Podávame ako prílohu k pečenému mäsu.


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 606
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 341
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 723
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 168
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 370
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 833
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 893
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 353
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu