1 kg kyslej kapusty, 100 g masti, 150 g múky, 100 g cibule, 400 g klobásy, 150 g údenej slaniny, 500 g údeného kolienka, 5 dl kyslej smotany, cesnak, soľ, rasca, štipľavá paprika, paradajkový pretlak, čerstvý kôpor, papriková pasta
Kyslú kapustu prepláchneme studenou vodou, vložíme do nádoby, zalejeme vodou, pridáme klobásu, ktorú po desiatich minútach varenia vyberieme a nakrájame na kolieska. Vložíme údené kolienko a na drobné kúsky pokrájanú slaninu. Osolíme a uvaríme do mäkka. Medzitým si pripravíme svetlú zápražku, ochutíme ju drvenou rascou, rozotretým cesnakom, mletou paprikou a paradajkovým pretlakom. Polievku zahustíme zápražkou, uvarené kolienko pokrájame na malé kúsky a spolu s pokrájanou klobásou ešte chvíľu povaríme. Pred dovarením pridáme smotanu a na tanieri posypeme čerstvým kôprom.
Jókaiho fazuľová polievka
400 g strakatej fazule, 150 g mrkvy, 150 g petržlenu, 100 g zeleru, 50 g cibule, 100 g masti, 100 g múky, 500 g klobásy, 500 g údeného kolienka, 6 dl kyslej smotany, 2 litre vývaru z kostí, petržlenová vňať, bobkový list, cesnak, soľ, mletá sladká paprika, ocot, halušky z dvoch vajec, 100 g múky a soľ
Umytú fazuľu namočíme na noc do vody. Na druhý deň ju s údeným kolienkom, klobásou a bobkovým listom varíme vo vývare. Klobásu po desiatich minútach vyberieme. K zmäknutej fazuli pridáme na kocky nakrájanú zeleninu. Mäkké kolienko vyberieme. Urobíme svetlú zápražku, pridáme do nej najemno nakrájanú cibuľu, cesnak a mletú papriku. Vmiešame do polievky, ochutíme octom a osolíme. Kolienko vykostíme, nakrájame na kúsky a s pokrájanou klobásou dáme do polievky. Vlejeme kyslú smotanu, povaríme a na koniec zavaríme halušky.
Dusená tekvica s paradajkami
2 približne 330-gramové tekvice, 200 g paradajok, 50 g oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžička mletého bieleho korenia, soľ, vňať peržlenu
Tekvice olúpeme, nakrájame na kúsky a osmažíme na oleji. Vložíme do kastróla a prikryjeme ju s paradajkami nakrájanými na plátky. Pridáme olej, lisovaný cesnak, korenie, soľ a posekanú petržlenovú vňať. Dusíme a občas podlievame vodou, aby sa zelenina neprichytila na dne. Podávame ako prílohu k pečenému mäsu.