V kuchyni s dabingovou režisérkou Štefániou Gorduličovou

Dabingová režisérka Štefánia Gorduličová má ku kuchyni a vareniu pozitívny vzťah. S jedlom sa nikdy netrápila. Dodnes jej chutí takmer všetko.

Režisérka Štefánia Gorduličová študovala psychológiu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a na Karlovej univerzite v Prahe. Štúdium však nedokončila - na protest proti čistkám v čase normalizácie po auguste 1968 školu opustila a nasledovala tak svojich viacerých pedagógov. Chvíľu bola zamestnaná v banke a od roku 1974 v dabingovom štúdiu Československej televízie. Posledných osem rokov pracuje ako dabingová režisérka pre televíziu Markíza. Ročne pripraví okolo 150 filmov. Je druhýkrát vydatá, má 24-ročného syna Jána.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Dabingová režisérka Štefánia Gorduličová má ku kuchyni a vareniu pozitívny vzťah. S jedlom sa nikdy netrápila. Dodnes jej chutí takmer všetko.

Rodáčka z Levíc má veľmi rada dokonca aj tekvicu, ktorú v detstve neznášala. Odmalička bola zvyknutá na jednoduchú, no výbornú maminu kuchyňu. "Plneného bažanta na víne sme síce nemávali, jedli sme však pestro a výživne. Vyrastali sme na omáčkach, napríklad chrenovej, kapustovej, paradajkovej či karfiolovej," spomína režisérka. V strede týždňa si rodina pochutnávala na perkelte, v nedeľu na vyprážaných rezňoch. V zimné soboty mávali na večeru bábovku s maslom a lekvárom, v lete zemiakový guláš. Keď ho neskôr pripravila prvý raz svojmu manželovi, spýtal sa - a kde je mäso? Nechápala, aké mäso by chcel mať v slepom guláši, na ktorý bola celý život navyknutá.

SkryťVypnúť reklamu

Plnka k vínu

Keď sa vydala, nevedela takmer vôbec variť. Dokázala pripraviť len lečo, zemiakový guláš a natrieť bábovku lekvárom. Prvé jedlo, ktoré uvarila manželovi, bola sviečková na smotane s knedľou. Podarilo sa jej to vďaka kuchárskej knihe. A potom sa už naučila variť tak, ako sa jej to páči: jednoducho a rýchlo.

Nikdy ju veľmi nelákalo pečenie. Keď príde k nim návšteva, pripraví aj šesť druhov rozličných omáčok, do ktorých si hostia namáčajú špeciálne pečivo alebo zeleninu. Z výborného maďarského receptu na pečené kurča robieva zase plnku, ktorú pečie na veľkom plechu. Je to výborný slaný koláč s množstvom pečienky, vhodný k vínu.

Zbiera kuchárky

Už roky zbiera kuchárske knihy. Doma má vyše 50 rozmanitých kuchárok. Páčia sa jej najmä recepty z maďarskej, mexickej či arabskej kuchyne. Pri čítaní receptov sa tak zdokonalila, že v nich dokáže odhaliť každú chybu a nedostatok. Najčastejšie používa kuchárku Jedlá do jedného hrnca, pretože podľa nej sa dá navariť aj rýchlo, aj chutne. V mrazničke má vždy pripravenú mrazenú zeleninu, ktorú vylepšuje maminými kuchynskými fintami (napríklad: zeleninová polievka bude chutnejšia, ak sa do nej pridá zelená paprika. Ak nemáte po ruke vývar, pridajte do polievky nohu z kurčaťa.)

SkryťVypnúť reklamu

Bez kuchynskej váhy

Štefánia Gorduličová nepoužíva v kuchyni váhu. Dávky odhaduje od oka. Tak pripravuje dokonca aj špeciálne rezy, ktoré vyzerajú a chutia podľa toho, aké suroviny doma nájde. Urobí piškótové cesto, do ktorého pridá oriešky, kompót či čokoládu. Upečenú piškótu potrie šľahačkou.

Ak chce urobiť radosť manželovi, ktorý zbožňuje ryby a huby (na rozdiel od nej), pripraví mu ich na bylinkách. Odkedy však bola v Egypte, má veľmi rada lososa, ktorého predtým veľmi nepoznali. Synovi zas najviac vyhovie štipľavou lahôdkou chilli con carne.

Autor: Barbora Laucká/FOTO - DESANA DUDÁŠOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 551
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 257
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 706
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 039
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 146
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 932
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 830
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 430
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu