Režisérka Štefánia Gorduličová študovala psychológiu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a na Karlovej univerzite v Prahe. Štúdium však nedokončila - na protest proti čistkám v čase normalizácie po auguste 1968 školu opustila a nasledovala tak svojich viacerých pedagógov. Chvíľu bola zamestnaná v banke a od roku 1974 v dabingovom štúdiu Československej televízie. Posledných osem rokov pracuje ako dabingová režisérka pre televíziu Markíza. Ročne pripraví okolo 150 filmov. Je druhýkrát vydatá, má 24-ročného syna Jána.
Dabingová režisérka Štefánia Gorduličová má ku kuchyni a vareniu pozitívny vzťah. S jedlom sa nikdy netrápila. Dodnes jej chutí takmer všetko.
Rodáčka z Levíc má veľmi rada dokonca aj tekvicu, ktorú v detstve neznášala. Odmalička bola zvyknutá na jednoduchú, no výbornú maminu kuchyňu. "Plneného bažanta na víne sme síce nemávali, jedli sme však pestro a výživne. Vyrastali sme na omáčkach, napríklad chrenovej, kapustovej, paradajkovej či karfiolovej," spomína režisérka. V strede týždňa si rodina pochutnávala na perkelte, v nedeľu na vyprážaných rezňoch. V zimné soboty mávali na večeru bábovku s maslom a lekvárom, v lete zemiakový guláš. Keď ho neskôr pripravila prvý raz svojmu manželovi, spýtal sa - a kde je mäso? Nechápala, aké mäso by chcel mať v slepom guláši, na ktorý bola celý život navyknutá.
Plnka k vínu
Keď sa vydala, nevedela takmer vôbec variť. Dokázala pripraviť len lečo, zemiakový guláš a natrieť bábovku lekvárom. Prvé jedlo, ktoré uvarila manželovi, bola sviečková na smotane s knedľou. Podarilo sa jej to vďaka kuchárskej knihe. A potom sa už naučila variť tak, ako sa jej to páči: jednoducho a rýchlo.
Nikdy ju veľmi nelákalo pečenie. Keď príde k nim návšteva, pripraví aj šesť druhov rozličných omáčok, do ktorých si hostia namáčajú špeciálne pečivo alebo zeleninu. Z výborného maďarského receptu na pečené kurča robieva zase plnku, ktorú pečie na veľkom plechu. Je to výborný slaný koláč s množstvom pečienky, vhodný k vínu.
Zbiera kuchárky
Už roky zbiera kuchárske knihy. Doma má vyše 50 rozmanitých kuchárok. Páčia sa jej najmä recepty z maďarskej, mexickej či arabskej kuchyne. Pri čítaní receptov sa tak zdokonalila, že v nich dokáže odhaliť každú chybu a nedostatok. Najčastejšie používa kuchárku Jedlá do jedného hrnca, pretože podľa nej sa dá navariť aj rýchlo, aj chutne. V mrazničke má vždy pripravenú mrazenú zeleninu, ktorú vylepšuje maminými kuchynskými fintami (napríklad: zeleninová polievka bude chutnejšia, ak sa do nej pridá zelená paprika. Ak nemáte po ruke vývar, pridajte do polievky nohu z kurčaťa.)
Bez kuchynskej váhy
Štefánia Gorduličová nepoužíva v kuchyni váhu. Dávky odhaduje od oka. Tak pripravuje dokonca aj špeciálne rezy, ktoré vyzerajú a chutia podľa toho, aké suroviny doma nájde. Urobí piškótové cesto, do ktorého pridá oriešky, kompót či čokoládu. Upečenú piškótu potrie šľahačkou.
Ak chce urobiť radosť manželovi, ktorý zbožňuje ryby a huby (na rozdiel od nej), pripraví mu ich na bylinkách. Odkedy však bola v Egypte, má veľmi rada lososa, ktorého predtým veľmi nepoznali. Synovi zas najviac vyhovie štipľavou lahôdkou chilli con carne.
Autor: Barbora Laucká/FOTO - DESANA DUDÁŠOVÁ