Tekvice pestujú záhradkári väčšinou pre vlastnú spotrebu. Iba malé množstvo predávajú v tržniciach. Tieto plodiny sú súčasťou dietetickej stravy. Obsah vitamínov a minerálnych látok v nich je zanedbateľný. Z vitamínov má pre ľudský organizmus význam najmä betakarotén a priaznivo pôsobia aj pektíny.
Hlavným predstaviteľom tekvíc sú patizóny. Od ostatných sa líšia kríčkovým vzrastom a plodmi v tvare disku. Obsahujú málo sušiny, preto sa odporúčajú pri redukčných diétach. Plody zberáme už od júla, kým majú jemnú dužinu a semená ešte nedozreli. Sú vhodné na prípravu šalátov, na vyprážanie, do sladkokyslého nálevu. Plody plazivých odrôd, ako je Goliáš a Veltruská obrovská, zberáme až v plnej zrelosti.
Tekvice počas dozrievania znesú i väčšie sucho, lebo korenia hlbšie v zemi. Nemusíme ich preto veľmi zalievať.
JOZEF POBJECKÝ
KRESBA - AUTOR