Špenát začíname zberať, keď rastliny vytvárajú päť až šesť listov. FOTO - ARCHÍV
mi stopkami. Má vysoké nároky na kvalitu pôdy. Najvhodnejšie sú piesočnatohlinité pôdy, dobre zásobené minerálnymi látkami. Kyslé pôdy neznáša.
Špenát nie je náročný na teplo, naopak, odoláva nízkym teplotám. Semená klíčia už pri 3 až 4 stupňoch Celzia a napučané vydržia vo vlhkej studenej pôde bez toho, aby začali hniť. Rastliny dobre znášajú krátkodobé mrazy až do -8 stupňov aj vo fáze klíčnych listov. Počas vegetácie je optimálna teplota 15 až 18 stupňov. Teploty nad 25 stupňov, najmä počas suchého obdobia, spôsobujú vytváranie drobných, menej kvalitných listov a predčasné vybiehanie do kvetu.
Dobre znáša zatienenie, preto sa môže pestovať aj ako podplodina v sadoch a záhradách. Pri nedostatočnej vlhkosti pôdy rastie pomaly, vytvára málo listov a dáva nízku úrodu horšej kvality.
Špenát si vyžaduje pôdu v starej sile, hnojenie maštaľným hnojom môže škodiť. Hnojiť dusíkom treba opatrne, lebo nadmerný prísun tohto prvku zvyšuje obsah dusičnanov v konzumných častiach. Fosforečné a draselné hnojivá majú menej výrazný vplyv, ale zvyšujú kvalitu úrody. Aplikujú sa dva až tri týždne pred sejbou. Môžu sa použiť aj kombinované hnojivá. Špenát ako predplodinu sejeme čo najskôr na jar. Zvyčajne sa vysieva v marci, najneskôr začiatkom apríla. Z neskoršej sejby predčasne vybieha do kvetu. Sejeme ho do hĺbky 3 až 4 centimetre, do riadkov vzdialených 15 až 30 centimetrov. V riadku sejeme na vzdialenosť 1,5 až 3 centimetre. Hustou sejbou dosiahneme bohatú úrodu. Osivo vyklíči do 6 dní a vzíde do 6 až 14 dní od sejby. Od vysiatia po zber uplynie 45 až 90 dní, podľa použitej odrody. Pre jesenný zber môžeme siať od polovice augusta do polovice septembra a zberáme pred príchodom mrazov. Na prezimovanie sejeme koncom septembra. Do príchodu zimy sa porast dobre zapojí a potom bez problémov prezimuje. Na jar pokračuje v raste a dorastá pre zber. Ak špenát nestihneme zasiať koncom septembra, môžeme tak urobiť v druhej polovici novembra. Osivo do príchodu zimy napučí, v takomto stave aj prezimuje a vzíde už skoro na jar. Prezimovaný porast v jarnom období povalcujeme, aby sme zimou vytiahnuté rastliny a korienky vtlačili naspäť do pôdy. Počas vegetácie treba udržať porast bez burín.
Zber špenátu začína byť aktuálny, keď rastliny vytvárajú päť až šesť listov. Zberové obdobie trvá až dovtedy, kým porast nevybieha do kvetu. Na malých plochách sa zberá ručne tak, že sa odrezávajú celé rastliny.
Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, CSc.