Slivky, poloslivky, slivy, ringloty, mirabelky a špendlíky sú obľúbenou surovinou na spracovanie v domácnosti. V 100 g čerstvého ovocia je jedlý podiel až 95 percent, energetická hodnota sa pohybuje od 150 do 225 kJ, celkový obsah cukrov je 10 až 17 percent, rastlinných bielkovín 0,5 až 1 g, organických kyselín 0,5 až 1 g, vitamínu C 5 až 12 mg, zastúpenie má aj provitamín A a relatívne vysoký je aj obsah vitamínov skupiny B, vitamínu E a minerálnych látok, najmä draslíka a fosforu. O niečo nižší je obsah sodíka, železa, vápnika a horčíka.
Plody slivkovín sa v domácnosti sušia, robí sa z nich kompót, varí sa lekvár a používajú sa na prípravu nákypov, slivkových guliek či koláčov.
Slivkový lekvár
Umyté slivky vykôstkujeme, rozvaríme a necháme stáť v chlade do druhého dňa. Potom ich za stáleho miešania zvaríme na hustý lekvár, ktorý nalejeme do zohriatych zaváracích pohárov. Na druhý deň zakryjeme poháre s lekvárom pláteným kolieskom namočeným v rume a zaviažeme dvojitým celofánom. Lekvár podľa chuti osladíme až pri použití.
Mirabelkový džem
Veľmi zrelé mäkké mirabelky vykôstkujeme a posypeme cukrom. Na 1 kilogram ovocia dáme 500 gramov cukru.
Ovocie s cukrom necháme cez noc v chlade. Na druhý deň mirabelky dobre premiešame a varíme v malých dávkach dohusta. Džem musí mať sklený vzhľad. Zaváracie poháre naplníme horúcim džemom a po vychladnutí zaviažeme celofánom.
Mrazené slivky
Slivky mrazíme celé alebo polené na sucho, čím získame polotovar na slivkové knedle (celé plody) a múčniky (polené plody). V oboch prípadoch umyté a osušené slivky plníme do mikroténových vrecúšok alebo do iných obalov a zmrazíme. Celé slivky môžeme aj predmraziť voľne nasypané a po stuhnutí ich naplníme a domrazíme.
Ringlótový kompót
3 kilogramy ringlôt, 13/4 litra vody, 90 gramov kryštálového cukru
Nepoškodené zrelé tvrdé ringloty umyjeme, necháme odkvapkať a poukladáme do pohárov. Vodu s cukrom chvíľu povaríme a vychladnutým roztokom zalejeme ringloty. Poháre dobre uzavrieme, vložíme do hrnca s dierkovanou vložkou a od bodu varu sterilizujeme 5 minút alebo pri 85 stupňoch 20 minút. Necháme vychladnúť v hrnci, potom vyberieme a uložíme na vhodné miesto. (lov)