Spracúvame ovocie a zeleninu

Slivkoviny

Slivky, poloslivky, slivy, ringloty, mirabelky a špendlíky sú obľúbenou surovinou na spracovanie v domácnosti. V 100 g čerstvého ovocia je jedlý podiel až 95 percent, energetická hodnota sa pohybuje od 150 do 225 kJ, celkový obsah cukrov je 10 až 17 percent, rastlinných bielkovín 0,5 až 1 g, organických kyselín 0,5 až 1 g, vitamínu C 5 až 12 mg, zastúpenie má aj provitamín A a relatívne vysoký je aj obsah vitamínov skupiny B, vitamínu E a minerálnych látok, najmä draslíka a fosforu. O niečo nižší je obsah sodíka, železa, vápnika a horčíka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Plody slivkovín sa v domácnosti sušia, robí sa z nich kompót, varí sa lekvár a používajú sa na prípravu nákypov, slivkových guliek či koláčov.

Slivkový lekvár

Umyté slivky vykôstkujeme, rozvaríme a necháme stáť v chlade do druhého dňa. Potom ich za stáleho miešania zvaríme na hustý lekvár, ktorý nalejeme do zohriatych zaváracích pohárov. Na druhý deň zakryjeme poháre s lekvárom pláteným kolieskom namočeným v rume a zaviažeme dvojitým celofánom. Lekvár podľa chuti osladíme až pri použití.

Mirabelkový džem

Veľmi zrelé mäkké mirabelky vykôstkujeme a posypeme cukrom. Na 1 kilogram ovocia dáme 500 gramov cukru.

Ovocie s cukrom necháme cez noc v chlade. Na druhý deň mirabelky dobre premiešame a varíme v malých dávkach dohusta. Džem musí mať sklený vzhľad. Zaváracie poháre naplníme horúcim džemom a po vychladnutí zaviažeme celofánom.

SkryťVypnúť reklamu

Mrazené slivky

Slivky mrazíme celé alebo polené na sucho, čím získame polotovar na slivkové knedle (celé plody) a múčniky (polené plody). V oboch prípadoch umyté a osušené slivky plníme do mikroténových vrecúšok alebo do iných obalov a zmrazíme. Celé slivky môžeme aj predmraziť voľne nasypané a po stuhnutí ich naplníme a domrazíme.

Ringlótový kompót

3 kilogramy ringlôt, 13/4 litra vody, 90 gramov kryštálového cukru

Nepoškodené zrelé tvrdé ringloty umyjeme, necháme odkvapkať a poukladáme do pohárov. Vodu s cukrom chvíľu povaríme a vychladnutým roztokom zalejeme ringloty. Poháre dobre uzavrieme, vložíme do hrnca s dierkovanou vložkou a od bodu varu sterilizujeme 5 minút alebo pri 85 stupňoch 20 minút. Necháme vychladnúť v hrnci, potom vyberieme a uložíme na vhodné miesto. (lov)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 589
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 315
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 715
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 127
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 341
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 906
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 871
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 384
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu