Na prípravu pasty použijeme podradnejšie ovocie, ktoré však musí byť dobre zrelé. Ovocie umyjeme, zbavíme nejedlých častí, potom v rajnici rozvaríme a prelisujeme, alebo ho surové zomelieme na mäsovom mlynčeku. Ovocnú kašu musíme uvariť do husta, aby za vareškou zostávala cestička. Potom pridáme malé množstvo kryštálového cukru a uvaríme dobre do tuha. Počas varenia stále miešame, aby sa kaša nepripálila, lebo by dostala nepríjemnú chuť.
Uvarenú pastu rozotrieme na pergamenový papier, ktorý sme vložili do plechu a slabo natreli jedlým olejom. Pastu rozotrieme ešte horúcu v hrúbke 2 cm, vložíme do teplej rúry a pri miernom ohni sušíme. Dôležité je, aby pasta príliš rýchlo nestuhla, lebo by vo vnútri zostala mazľavá. Preto ju sušíme radšej dlhšie, ale pomaly.
Hotovú pastu uložíme stočenú do valčeka do pohárov zaviazaných celofánom alebo do patentných pohárov, aby počas skladovania nevyschla. Ak chceme zlepšiť jej chuť, primiešame do nej posekané orechy, povtláčame ju do plechových formičiek potretých jedlým olejom a dáme sušiť do teplej rúry. Zasušenú pastu po vyklopení z formičiek obalíme jemným kryštálovým cukrom. Pastu môžeme použiť aj do múčnikov namiesto sušeného alebo kandizovaného ovocia.
Hrušková a jablková pasta
2 kg hruškovej a jablkovej kaše, 25 dag kryštálového cukru.
Zrelé jablká a hrušky umyjeme, olúpeme, rozštvrtíme a vykrojíme z nich jaderníky. Zomelieme na mäsovom mlynčeku a hotovú kašu za stáleho miešania uvaríme na hustý lekvár. Pridáme cukor a varíme, kým dobre nestuhne. Do hotovej pasty môžeme pridať posekané orechy. Pergamenový papier dáme na plech, zľahka natrieme jedlým olejom a natrieme naň pastu. Vložíme do rúry a pri miernej teplote pomaly sušíme. Suchú pastu bez papiera skrútime do valčeka, vložíme do čistého pohára a zaviažeme dvojitým celofánom.
Marhuľová a broskyňová pasta
2 kg marhuľovej alebo broskyňovej kaše, 30 dag kryštálového cukru.
Zrelé mäkké marhule alebo broskyne umyjeme, odkôstkujeme, dáme do kastróla a za stáleho miešania uvaríme do husta. Pridáme cukor, zamiešame a varíme, kým pasta celkom nestuhne. Na plech dáme pergamenový papier, zľahka ho potrieme jedlým olejom a horúcu pastu rozotrieme na hrúbku asi 2 cm. Pri miernej teplote v rúre zasušíme. Skladujeme podobne ako jablkovú a hruškovú pastu.
Podobným spôsobom môžeme pripraviť pastu z dúl, do ktorej pridáme posekané orechy alebo kandizovanú pomarančovú kôru z čerešní a višní, sliviek, hrušiek a jabĺk. (pavl)