Nahliadnutie do sveta Vianoc aj iných krajín sa dá pomocou ich kuchyne. Medzinárodné pokrmy môžu byť inšpirujúce pre spestrenie blížiacich sa sviatkov. Prečo neskúsiť ochutnať po slovenskej kapustnici napríklad anglický vianočný puding alebo staročeskú vianočku.
ANGLICKÝ VIANOČNÝ PUDING
Suroviny: 100 g hovädzieho loja, 150 g hrozienok, 150 g korintiek, po 50 g citronády a oranžády, 100 g lúpaných mandlí, 100 g kandizovaných čerešní, 100 g hladkej múky, 150 g žemľovej strúhanky, 100 g hnedého cukru, postrúhaná kôra a šťava z jedného citróna, po 2 x na hrot noža mletej škorice, mleté klinčeky a nové korenie, 1/2 čajovej lyžičky soli, šťava z 3/4 - jedného pomaranča, 1 šálka mlieka, 3 vajcia, 3 polievkové lyžice koňaku a olej na potretie formy.
Postup: Hovädzí loj pokrájame nadrobno. Korintky, hrozienka a pokrájané kandizované ovocie zmiešame s mandľami. Pridáme loj, múku, strúhanku, cukor, citrónovú kôru, koreniny, soľ a všetko dôkladne premiešame. Do zmesi pridáme aj citrónovú a pomarančovú šťavu a mlieko. Vajcia rozmiešame s koňakom, vlejeme do misy a miešame, kým sa jednotlivé ingredencie spoja. Pripravíme vodu na vodný kúpeľ. Uvedieme ju do varu. Veľkú pudingovú formu i s vrchnákom potrieme olejom. Hmotu navŕšime do formy a dôkladne uzavrieme. Postavíme do vriacej vody a varíme 4 hodiny. Hotový puding necháme vychladnúť a potom vyklopíme. Zavinieme ho do obrúska navlhčeného rumom, zabalíme do alobalu a aspoň 4 týždne necháme odležať, aby ním prísady presiakli. Pred podávaním puding polejeme koňakom a zapálime. Na stôl prinášame horiaci.
STAROČESKÁ VIANOČKA
Toto sladké pečivo, ktoré s obľubou konzumujeme nielen na Vianoce, ľudia poznali už v 16. storočí. Spočiatku ju mohli piecť iba cechoví remeselníci. Až od 18. storočia sa začala piecť doma. Zhotoviť dobrú vianočku vôbec nie je jednoduché. Pri príprave cesta, pletení a pečení sa dodržiavali rôzne zvyky, ktoré mali zaručiť čo najlepší výsledný efekt. Suroviny: 3 hrnčeky polohrubej múky, 9 lyžíc rumu, 1/8 masla, 1 lyžica kvasníc, 1/2 hrnčeka mlieka, 9 lyžíc cukru, 1 žĺtok, štipka soli, vanilkový cukor, citrónová kôra, muškátový oriešok, badyán, 3 lyžice hrozienok, 3 lyžice mandlí a vajíčko na potretie
Postup: Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, prisypeme 1 lyžicu cukru, zaprášime hladkou múkou a necháme v teple vykysnúť. Do misy nasypeme múku, 8 lyžíc cukru, vanilkový cukor, soľ, citrónovú kôru, nastrúhaný muškátový oriešok, žĺtok, badyán, prilejeme vykysnutý kvások. Nakoniec pridáme vychladnuté roztopené maslo a spracujeme cesto. Do rozpracovaného cesta pridáme hrozienka a mandle a ešte premiešame. Necháme na teplom mieste nakysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 9 dielov a upletieme vianočku. Prvú vrstvu pletieme zo štyroch prameňov, druhú z troch a poslednú z dvoch prameňov. Hotovú vianočku dáme na plech s pergamenovým papierom a necháme ešte chvíľku kysnúť. Potrieme vajíčkom, posypeme mandľami a pozvoľna pečieme asi 45 min. MÁRIA TERENOVÁ