Miroslava Majerčíková (30) pochádza z Brezovej pod Bradlom. Po skončení gymnázia v Myjave vyštudovala odbor učiteľstvo pre prvý stupeň základných škôl na Pedagogickej fakulte UK v Bratislave. Niekoľko rokov tancovala vo folklórnom súbore Lúčnica. Dnes je televíznou moderátorkou počasia.
Foto - Desana Dudášová
Televízna rosnička Miroslava Majerčíková má k vareniu veľmi blízky a dobrý vzťah. Jej mama aj obe babky boli kuchársko-pekárske typy. Doma, v Brezovej pod Bradlom, sa vždy dobre varilo a Mirke takmer všetko chutilo.
Dodnes sa jej sliny zbiehajú, keď si spomenie na šúľance s makom alebo s Grankom, ktoré jej pripravovala brezovská stará mama. Babka na Podkylave robila zas vynikajúce slané aj sladké plnené kapustníky. Mirka sa pri nich v kuchyni vždy rada motala a niečo od nich odkukala.
Špecialitou Mirkinej mamy bola dobrá fazuľová polievka. Okrem toho v máji chodievala celá rodina do lesa na májovky a potom si pravidelne pochutnávala na májovkovej hubovej polievke. Mirka preto hovorí: "Bez polievky sa dodnes nenajem." Druhé jedlo nemusí mať, no horúcej polievky si dá aj dva taniere. A je jej úplne jedno, či je vonku horúčava alebo mrzne.
Tanečnica z Lúčnice
Bývalá tanečnica z Lúčnice hovorí, že keď sa v puberte trochu zaoblila, s nabratými kilami bojovala len pravidelným cvičením, jedlo si nedokázala odoprieť. S tancom začínala v detskom folklórnom súbore v Brezovej po Bradlom, do Lúčnice v Bratislave prešla v maturitnom ročníku. Spomína, že lúčničiari pred vystúpením nikdy nejedli, vynahradili si to až potom. Mirka nebola výnimkou, v tom čase si už však začala dávať pozor na to, čo zje. "Pán Nosáľ nás z času na čas postavil k baleťáckej tyči a prstom každú tanečnicu pichal do partií, kde bolo treba schudnúť," spomína rosnička.
Tetina škola
Keď prišla Mirka do Bratislavy, bývala najprv u svojej tety, ktorej manžel bol veľvyslancom v Rusku a vo Francúzsku. Teta výborne varila. Každé, aj to najjednoduchšie jedlo dokázala ozvláštniť tak, že Mirka nevedela odolať. Rovnako dobre teta aj piekla. Keď nakrájala niťou zákusky, boli všetky ako jeden. Mirka sa od nej v kuchyni všeličo naučila a zapisovala si jej recepty. Neskôr, keď si s priateľkami prenajala byt, recepty sa jej veľmi zišli.
"Jediná z nás som vedela robiť zápražky, zátrepky a podobné veci, všetko to, čo som pochytila od mamy a tety," hovorí rosnička.
Dnes pri varení používa veľa olivového oleja, jedlá zahusťuje solamylom a v jej kuchyni nechýba balzamikový ocot. Pravidelne varí svojmu priateľovi aj pudlíkovi, ktorému nechutia granuly.
Ako ušetriť čas
Mirka Majerčíková nie je gazdinkou, ktorá by s nadšením stála celé dopoludnie pri sporáku. Preto investovala do drahých hrncov, v ktorých sa jedlo pripraví veľmi rýchlo. Príprava slepačej polievky jej trvá presne sedem minút a za tridsať minút má navarený kompletný obed. Najradšej pripravuje hovädzí guláš, polievky - najmä zeleninové, grilované kurča, kapustnicu, rezne, veľmi rada má aj omáčky. Miluje tiež huby - vyprážané, dusené alebo na prírodný spôsob ako prílohu k mäsu.
S váhou problémy nemá, takže si dopraje aj sladké palacinky a zmrzlinu. Keď príde raz za dva týždne domov, mama je pripraví budapeštianske rezne či upečie kura s výbornou nadýchanou plnkou, otec jej zas niekedy upečie kačicu.
A ako sa robia mamine budapeštianske rezne? Do hovädzích rezňov sa vklepe strúhanka, obalia sa vo vajci, narýchlo sa opražia a aj so šťavou sa naložia do pekáča, kde sa nechajú zapiecť.
Recepty Miroslavy Majerčíkovej
Tuniakový šalát
1 plechovka červenej fazule, 1 mäsitá paprika, 50 g tuniaka z konzervy, 2 polievkové lyžice majonézy, cibuľa, cesnak, soľ, korenie podľa chuti
Fazuľu a tuniaka scedíme, papriku očistíme a pokrájame na drobné kocky. V mise premiešame tuniaka, fazuľu, papriku, cibuľu, cesnak a majonézu. Prichutíme a necháme odležať v chladničke. Výborne chutí s guľôčkami z mletého mäsa.
Avokádový šalát
2 kusy polomäkkého avokáda, 3 kúsky kuracích pŕs, cibuľa, podľa potreby majonéza, soľ, korenie
Avokádo ošúpeme a pokrájame na kocky. Kuracie prsia uvaríme a tiež pokrájame na kocky. Na jemnučko nakrájame cibuľu, zmiešame s avokádom a kuracími prsiami, pridáme podľa chuti majonézu, osolíme a okoreníme. Necháme postáť v chladničke. Zajedáme s toastmi, prípadne s chlebom alebo s pečivom.
Čučoriedková alebo malinová omáčka k mäsu
Šťava zo 7-decového pohára zavarených malín alebo čučoriedok, šťava z 1 pomaranča, šťava z 1 citróna, 1 dcl cherry alebo griotky, 1 polievková lyžica maizeny, trocha vody, podľa chuti cukor
Čučoriedkovú alebo malinovú šťavu necháme zovrieť, pridáme pomarančovú a citrónovú šťavu s griotkou. Zvlášť zmiešame maizenu s vodou a vlejeme do vriacej zmesi. Doplníme cukrom. (Najlepšie chutí na kuracom steaku s kroketami.)