Maliny, malinočernice a černice

Maliny, černice a malinočernice sú vhodné na prípravu kompótov, ovocných drení, štiav, sirupov, muštov, aj ako prídavok do jogurtov a kyslomliečnych výrobkov. Nezanedbateľná je aj ich výživná hodnota. Významný je najmä obsah vitamínu C, vitamínov skupiny

Maliny, černice a malinočernice sú vhodné na prípravu kompótov, ovocných drení, štiav, sirupov, muštov, aj ako prídavok do jogurtov a kyslomliečnych výrobkov. Nezanedbateľná je aj ich výživná hodnota. Významný je najmä obsah vitamínu C, vitamínov skupiny B, provitamínu A, vitamínov E a PP, minerálnych látok a vlákniny.

Černice v octe

1 kg černíc, 1 kg kryštálového cukru, 250 ml vínneho octu

Cukor uvaríme s octom, pridáme umyté černice a necháme zovrieť. Plníme do pohárov, ktoré uzatvoríme, ale nesterilizujeme. Je to vhodná príloha ku každému mäsu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Malinový rôsol

1 kg malín, 1 kg kryštálového cukru

Pripravíme si dva rovnako veľké hrnčeky a keď prelisujeme maliny, jeden hrnček naplníme až po okraj šťavou, druhý do troch štvrtín kryštálovým cukrom. V hlbokej panvici alebo v kastróle najskôr varíme sedem minút šťavu bez cukru. Potom prisypeme cukor a varíme dovtedy, kým sa za vareškou nezačnú robiť cestičky. Po častiach nalievame do pohárov, ktoré uzatvoríme.

Černicový mušt

černice, 200 g kryštálového cukru na liter šťavy

Zrelé černice očistíme, dobre roztlačíme, mierne nahrejeme a hneď vylisujeme. Získanú šťavu necháme ustáť, aby sa usadil kal, a čistú opatrne stočíme gumenou hadicou alebo precedíme cez šatku. Šťavu odmeriame, zmiešame s cukrom a necháme rozpustiť. Pripravenú šťavu naplníme do čistých fliaš a zaviažeme dvojitým celofánom. Vložíme ich do zaváracieho hrnca a v pare sterilizujeme 20 minút pri 80 stupňoch alebo od bodu varu 5 minút. Vychladnuté fľaše vyberieme z hrnca a uložíme na chladnom, tmavom a suchom mieste.

SkryťVypnúť reklamu

Maliny v cukre

maliny, kryštálový cukor

Umyté a odkvapkané maliny po vrstvách prekladáme s cukrom a ukladáme do pohárov. Po uzatvorení sterilizujeme 10 minút pri teplote 80 stupňov. (lov)


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 587
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 309
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 121
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 338
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 910
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 864
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 392
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu