Maliny, černice a malinočernice sú vhodné na prípravu kompótov, ovocných drení, štiav, sirupov, muštov, aj ako prídavok do jogurtov a kyslomliečnych výrobkov. Nezanedbateľná je aj ich výživná hodnota. Významný je najmä obsah vitamínu C, vitamínov skupiny B, provitamínu A, vitamínov E a PP, minerálnych látok a vlákniny.
Černice v octe
1 kg černíc, 1 kg kryštálového cukru, 250 ml vínneho octu
Cukor uvaríme s octom, pridáme umyté černice a necháme zovrieť. Plníme do pohárov, ktoré uzatvoríme, ale nesterilizujeme. Je to vhodná príloha ku každému mäsu.
Malinový rôsol
1 kg malín, 1 kg kryštálového cukru
Pripravíme si dva rovnako veľké hrnčeky a keď prelisujeme maliny, jeden hrnček naplníme až po okraj šťavou, druhý do troch štvrtín kryštálovým cukrom. V hlbokej panvici alebo v kastróle najskôr varíme sedem minút šťavu bez cukru. Potom prisypeme cukor a varíme dovtedy, kým sa za vareškou nezačnú robiť cestičky. Po častiach nalievame do pohárov, ktoré uzatvoríme.
Černicový mušt
černice, 200 g kryštálového cukru na liter šťavy
Zrelé černice očistíme, dobre roztlačíme, mierne nahrejeme a hneď vylisujeme. Získanú šťavu necháme ustáť, aby sa usadil kal, a čistú opatrne stočíme gumenou hadicou alebo precedíme cez šatku. Šťavu odmeriame, zmiešame s cukrom a necháme rozpustiť. Pripravenú šťavu naplníme do čistých fliaš a zaviažeme dvojitým celofánom. Vložíme ich do zaváracieho hrnca a v pare sterilizujeme 20 minút pri 80 stupňoch alebo od bodu varu 5 minút. Vychladnuté fľaše vyberieme z hrnca a uložíme na chladnom, tmavom a suchom mieste.
Maliny v cukre
maliny, kryštálový cukor
Umyté a odkvapkané maliny po vrstvách prekladáme s cukrom a ukladáme do pohárov. Po uzatvorení sterilizujeme 10 minút pri teplote 80 stupňov. (lov)