možno dlhodobo uskladňovať a kvasiť (kyslá kapusta), preto ju máme k dispozícii celý rok.
Kapusta má vysoký obsah vitamínu C. Približne 200 gramov čerstvej kapusty dodá organizmu dennú odporúčanú dávku tohto vitamínu. Značný je aj obsah betakaroténu, vitamínu E, niektorých vitamínov zo skupiny B a najmä vitamínu U, ktorý je účinný pri liečbe žalúdočných vredov. Významná je aj prítomnosť horčičných glykozidov (antibakteriálne a fungicídne účinky), ako aj vlákniny a niektorých minerálií (najmä vápnik, horčík, železo, fosfor). Kapusta patrí medzi nízkokalorické potraviny, preto ju môžu konzumovať aj obézni ľudia.
Liečivý účinok má najmä šťava z listov bielej kapusty, ako aj listy v surovom stave, a to predovšetkým pri žalúdočných a dvanástorníkových vredoch, pri narušení funkcie pečene, žlčníka a žlčových ciest, ako aj pri chorobách srdca, ciev a krvného obehu. Účinné sú aj pri bolestiach hlavy, nespavosti, zápaloch žíl, gastritíde a kolitíde so zníženou tvorbou kyseliny a pri starostlivosti o pleť. Listy namočené do oleja sa môžu prikladať na bolestivé kĺby alebo chrbticu, na rôzne vyrážky, ekzémy a vredy. Šťava zmiešaná s medom pomáha pri vykašliavaní. Pri zápche je účinná kyslá kapusta, ktorá reguluje tráviace procesy, normalizuje črevnú flóru a tlmí rast nežiaducich baktérií.
Najefektívnejšia je konzumácia jemne pokrájaných listov kapusty vo forme predkrmu pred jedlom, alebo vo forme šalátu ochuteného olivovým olejom, citrónom, petržlenovou vňaťou a cesnakom. Takýto šalát, podobne ako čerstvá šťava z listov, má antibiotické účinky a je vhodný aj pre diabetikov.
Nadmerná konzumácia kapusty však môže škodiť, pretože brzdí tvorbu metabolicky aktívnych hormónov štítnej žľazy. V hlúboch sa sústreďujú aj niektoré nežiaduce látky, najmä dusičnany, preto ich pri diétnom stravovaní nepoužívame.
Pekinská kapusta má podobné zloženie ako hlávková, obsahuje však viac vitamínov C a K (vitamín K je potrebný pre dobrú zrážanlivosť krvi). Obsahuje tiež lyzín a má asi o polovicu nižšiu energetickú hodnotu ako hlávková kapusta. Vhodná je preto pri všetkých diétach, najmä v čerstvom stave.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc.