Melón cukrový. FOTO - ARCHÍV
Cukrové melóny sú guľovité, oválne alebo sploštené, zväčša rebrovité, sieťovité, hladké alebo bradavičnaté. Dužina plodu je biela, zelená, žltá alebo oranžová. Má sladkú chuť, charakteristickú arómu a jemnú rozplývajúcu sa konzistenciu. Hlavná zberová sezóna nastáva v júli až v auguste. Zrelosť sa posudzuje podľa veľkosti, sfarbenia šupky a pevnosti. Pri zbere musí byť zaschnutá plodová stopka.
Trvácnosť cukrových melónov závisí od skladovacej teploty a stupňa zrelosti. Dajú sa uchovávať pri teplote 5 až 7 stupňov asi sedem týždňov. Ak sa zberajú menej zrelé, postupne pri tejto teplote dozrejú. Uskladňujeme ich v jednej vrstve. V domácich pivniciach sa môžu uchovávať zavesené v sieťkach, ktoré sa používajú na balenie zemiakov a citrónov.
Sezóna zberu červenej dyne je v júli až v septembri. Plody zberáme postupne. Zistiť zrelosť plodu si vyžaduje určitú prax, pretože počas dozrievania sa ich pokožka nevyfarbuje a plody nevydávajú charakteristickú vôňu ako melón cukrový. Najspoľahlivejšie je zisťovať zrelosť podľa zasychania plodovej stopky a stopkových úponkov (fúzikov). V čase zberovej zrelosti stopkové úponky zasychajú a stočia sa do typickej kľučky. Pri poklopkaní zrelý plod vydáva tupo dutý zvuk. Jeho pokožka je lesklá a v mieste styku s pôdou prechádza z bielej farby na bledožltú až žltú. Červené dyne nedozrievajú mimo rastlín, plody treba preto zberať až v plnej konzumnej zrelosti. Pri nízkych teplotách vydržia dlhšie, ale strácajú typickú farbu aj arómu. Neodporúča sa ich skladovať pri teplotách nižších ako 7 stupňov. Uložené v jednej vrstve pri strednom vetraní si spoľahlivo uchovajú kvalitu pri teplote 13 až 15 stupňov počas dvoch týždňov.
Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD.
VÚZ Nové Zámky