Zberáme a uchovávame melóny a dyne

V júli až auguste zberáme vyzreté a dobre vyvinuté cukrové melóny, ktoré majú pravidelný tvar. Ich hmotnosť sa má pohybovať od 250 do 5000 gramov. Norma akosti však veľkosť plodov nepredpisuje.

Melón cukrový. FOTO - ARCHÍV

Cukrové melóny sú guľovité, oválne alebo sploštené, zväčša rebrovité, sieťovité, hladké alebo bradavičnaté. Dužina plodu je biela, zelená, žltá alebo oranžová. Má sladkú chuť, charakteristickú arómu a jemnú rozplývajúcu sa konzistenciu. Hlavná zberová sezóna nastáva v júli až v auguste. Zrelosť sa posudzuje podľa veľkosti, sfarbenia šupky a pevnosti. Pri zbere musí byť zaschnutá plodová stopka.

Trvácnosť cukrových melónov závisí od skladovacej teploty a stupňa zrelosti. Dajú sa uchovávať pri teplote 5 až 7 stupňov asi sedem týždňov. Ak sa zberajú menej zrelé, postupne pri tejto teplote dozrejú. Uskladňujeme ich v jednej vrstve. V domácich pivniciach sa môžu uchovávať zavesené v sieťkach, ktoré sa používajú na balenie zemiakov a citrónov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Sezóna zberu červenej dyne je v júli až v septembri. Plody zberáme postupne. Zistiť zrelosť plodu si vyžaduje určitú prax, pretože počas dozrievania sa ich pokožka nevyfarbuje a plody nevydávajú charakteristickú vôňu ako melón cukrový. Najspoľahlivejšie je zisťovať zrelosť podľa zasychania plodovej stopky a stopkových úponkov (fúzikov). V čase zberovej zrelosti stopkové úponky zasychajú a stočia sa do typickej kľučky. Pri poklopkaní zrelý plod vydáva tupo dutý zvuk. Jeho pokožka je lesklá a v mieste styku s pôdou prechádza z bielej farby na bledožltú až žltú. Červené dyne nedozrievajú mimo rastlín, plody treba preto zberať až v plnej konzumnej zrelosti. Pri nízkych teplotách vydržia dlhšie, ale strácajú typickú farbu aj arómu. Neodporúča sa ich skladovať pri teplotách nižších ako 7 stupňov. Uložené v jednej vrstve pri strednom vetraní si spoľahlivo uchovajú kvalitu pri teplote 13 až 15 stupňov počas dvoch týždňov.

SkryťVypnúť reklamu

Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD.

VÚZ Nové Zámky

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 11 144
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 5 551
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 190
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 556
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 401
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 215
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 1 898
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 857
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu