3 poháre guľatej ryže, 3 poháre studenej vody, 4 polievkové lyžice ryžového octu, 5 zarovnaných lyžíc práškového cukru, lyžička soli, sušené riasy, ľubovoľné ingrediencie - napríklad plátky avokáda, surového lososa, podusené cukiny, patizóny, tuniak, sójová omáčka.
Ryžu zalejeme studenou vodou a uvaríme tak, aby zostala trošku tvrdšia. Vsypeme ju najlepšie do drevenej misy, ktorú predtým navlhčíme, aby sa zmes sa na ňu nelepila. Do horúcej ryže vmiešame ryžový ocot, práškový cukor a soľ. Poriadne premiešame, ale dávame pozor, aby sme zrnká ryže nepomliaždili. (Partner mávajúc vejárom pomáha, aby ryža počas tohto procesu rýchlo chladla.) Potom vezmeme plát sušených rias a prestrihneme ho na polovicu. Na riasy dáme rovnomerne asi polcentimetrovú vrstvu vychladnutej ryže a na ňu kladieme ľubovoľné ingrediencie - napríklad plátky avokáda, surového lososa, podusené cukiny, patizóny, tuniaka. Zvinieme pomocou špeciálnej bambusovej rohožky a pri každom pootočení dobre zatlačíme. Vzniknutý valec nakrájame vlhkým nožom na kúsky. Ak nemáme rohož, urobíme z rias kornútok a naplníme. Namáčame do sójovej omáčky.
Gjoza
Cesto: 300 g hrubej, 100 g hladkej múky, 230 ml horúcej vody, lyžica oleja a malá lyžička soli.
Plnka: 250 g hovädzieho a 250 g bravčového mäsa, 1 žĺtok, malá hlávka kapusty, podľa chuti sójová omáčka, čerstvý zázvor, cesnak, pažítka alebo cibuľková vňať, čierne korenie, sezamový olej, soľ.
Z hladkej a hrubej múky, horúcej vody, oleja a soli vymiesime cesto a rozvaľkáme ho na tenučko. Na plnku pomelieme hovädzie a bravčové mäso, pridáme sójovú omáčku, najemno postrúhanú hlávkovú kapustu, posekaný čerstvý zázvor, cesnak, pažítku alebo cibuľkovú vňať, čierne korenie, sezamový olej, soľ a žĺtok. Premiešame a necháme asi hodinu odstáť.
Z cesta vykrojíme kolieska a plníme ich plnkou podobne ako pirôžky. Okraje dobre zatlačíme, aby plnka nevypadla. Na panvici rozohrejeme olej a naukladáme doň kapsičky. Zalejeme ich vodou, aby vrch vytŕčal. Keď sú takmer mäkké a voda je celkom vyvarená, pridáme ešte trošku vody, v ktorej sme rozmiešali lyžicu hladkej múky. Necháme dokonale vyvrieť, až sa na dne panvice z múky a oleja vytvorí chrumkavá škrupina. Hneď servírujeme chrumkavou stranou nahor. Namáčame do sójovej omáčky.