Zsolt Simon navrhuje počkať s cukrovou reformou. FOTO - TASR
BRUSEL - Navrhovaná reforma režimu výroby a predaja cukru v Európskej únii, ktorá má začať fungovať na budúci rok v júli a jej výsledkom má byť zníženie cien cukru o 30 až 40 percent, nie je v tomto momente pre Slovensko najvýhodnejšia. Lepšie by bolo, keby sa reforma začala uskutočňovať až v období rokov 2007 - 2008, povedal v Bruseli slovenský minister pôdohospodárstva Zsolt Simon, ktorý o reforme prvýkrát rokoval s rezortnými kolegami z členských štátov. Rada ministrov poľnohospodárstva únie však k definitívnemu stanovisku k návrhu Európskej komisie pred uzávierkou tohto vydania nedospela.
"Je v našom záujme, aby táto reforma vstúpila do platnosti, ale v termíne, keď bude vyhovovať aj slovenským pestovateľom," povedal Simon. Slovenskí pestovatelia cukrovej repy sú tento rok prvý raz zapojení do spoločnej politiky únie a mali by mať možnosť posúdiť jej výhody i nevýhody.
Európska komisia minulý týždeň navrhla radikálnu reformu cukorného režimu únie, ktorej hlavnými znakmi sú zníženie umelo udržiavaných výkupných cien cukru i cukrovej repy, zníženie výrobných kvót i pokles objemu dotovaného exportu cukru. Podľa komisie by reforma mala v konečnom dôsledku znížiť ceny cukru pre spotrebiteľov, jej odporcovia však tvrdia, že ceny môžu naopak narásť, pretože výrobcovia do nich zahrnú svoje straty.
"Reforma sa robí so zámerom znížiť túto cenu cukru pre samotného spotrebiteľa," potvrdil Simon. Uznáva však, že cena na Slovensku je ešte stále výraznejšie nižšia ako v Európskej únii, a bude preto zatiaľ stúpať.
"U nás je tento cenový rozdiel vplyvom kúpyschopnosti obyvateľstva umelo skresľovaný, postupne sa však bude odstraňovať. Tým, že sa táto reforma uvedie do života, ceny v únii by sa mali znížiť, možno, že na Slovensku porastú, ale nie do takej miery, aké sú dnes bežné v západnej Európe," povedal minister Simon.
Minister odmieta obavy, že by reforma znamenala koniec cukrovarov na Slovensku, hoci "aj samotná komisia uznáva, že táto reforma bude mať za následok zníženie počtu cukrovarníckych podnikov" a pestovanie cukrovej repy i výroba cukru sa budú sústreďovať do oblastí, kde to bude ekonomicky najvýhodnejšie. "Rozhodne by som nepovedal, že je to koniec cukrovarníctva na Slovensku, pretože kým v okolitých krajinách pestovatelia pestujú cukrovú repu na troch, štyroch či piatich hektároch, tak na Slovensku pestujú na troch-štyroch stovkách," povedal Simon.
Komisia v návrhu reformy predpokladá kompenzácie pre pestovateľov cukrovej repy až do výšky 60 percent ich strát, Simonovi sa táto výška zdá ako dostatočná. Nepáči sa mu však, že objem peňazí na kompenzácie má byť stanovený podľa hektárových výnosov z roku 2000, keď bolo na Slovensku sucho. (tasr)