Na prípravu ovocných štiav je vhodné každé zrelé ovocie. Najlepšie šťavy získame z ovocia, ktoré dáme vopred nakvasiť a potom prelisujeme. Prelisovanú šťavu necháme ustáť. Keď sa kal usadí, zlejeme ju, a po uvarení dostaneme čistú šťavu. Šťavu varíme len niekoľko minút v smaltovanom hrnci. Ešte horúcu nalievame do fliaš, ktoré môžeme uzavrieť korkovými zátkami alebo dvojitým celofánom.
Dnes sú v predaji odšťavovače, v ktorých sa šťava z ovocia uvoľňuje pôsobením pary. Niektoré šťavy sterilizujeme, iné nalievame za horúca do ohriatych fliaš, zabalíme ich do deky a necháme vychladnúť. Dostatočne sladké šťavy nemusíme sterilizovať, len ich horúce nalejeme do čistých fliaš a hneď dobre uzavrieme. Do niektorých pridáme malé množstvo kyseliny citrónovej. Šťavy pred použitím rozriedime podľa potreby a chuti vodou alebo sódovkou.
Malinová šťava
1 liter malinovej šťavy a 1 kg kryštálového cukru
Zrelé maliny dáme do pohára. Vrch prekryjeme celofánom, ktorý predierkujeme. Pohár uložíme na slnko a necháme 9 dní kvasiť. Potom šťavu prelisujeme a 10 minút varíme. Pritom zberáme penu, nasypeme cukor a zamiešame. Keď sa cukor rozpustí, roztok povaríme ešte asi 5 minút. Hotovú šťavu nalejeme do čistých fliaš, ktoré nepriepustne uzavrieme.
Černicová šťava
3 kg černíc a 3 kg kryštálového cukru
Zrelé černice roztlačíme, zasypeme cukrom, pomiešame a necháme v smaltovanej nádobe asi 3 dni. Potom prelisujeme a šťavu miernym zahrievaním uvedieme do varu. Necháme ju vrieť asi 3 minúty, pozberáme penu a horúcu šťavu nalejeme do čistých ohriatych fliaš, ktoré dobre uzavrieme a odložíme.
Višňová šťava
1 liter višňovej šťavy, 7,5 dl vody, 750 g kryštálového cukru
Zrelé višne umyjeme, rozdrvíme aj s kôstkami a prelisujeme. Vodu s cukrom uvaríme na hustý sirup, pozberáme penu, prilejeme višňovú šťavu a chvíľu povaríme. Penu opäť pozberáme. Vychladnutú šťavu nalejeme do fliaš, ktoré zaviažeme celofánom. (lov)