Spracúvame ovocie a zeleninu

Malinová, černicová a višňová šťava

Na prípravu ovocných štiav je vhodné každé zrelé ovocie. Najlepšie šťavy získame z ovocia, ktoré dáme vopred nakvasiť a potom prelisujeme. Prelisovanú šťavu necháme ustáť. Keď sa kal usadí, zlejeme ju, a po uvarení dostaneme čistú šťavu. Šťavu varíme len niekoľko minút v smaltovanom hrnci. Ešte horúcu nalievame do fliaš, ktoré môžeme uzavrieť korkovými zátkami alebo dvojitým celofánom.

Dnes sú v predaji odšťavovače, v ktorých sa šťava z ovocia uvoľňuje pôsobením pary. Niektoré šťavy sterilizujeme, iné nalievame za horúca do ohriatych fliaš, zabalíme ich do deky a necháme vychladnúť. Dostatočne sladké šťavy nemusíme sterilizovať, len ich horúce nalejeme do čistých fliaš a hneď dobre uzavrieme. Do niektorých pridáme malé množstvo kyseliny citrónovej. Šťavy pred použitím rozriedime podľa potreby a chuti vodou alebo sódovkou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Malinová šťava

1 liter malinovej šťavy a 1 kg kryštálového cukru

Zrelé maliny dáme do pohára. Vrch prekryjeme celofánom, ktorý predierkujeme. Pohár uložíme na slnko a necháme 9 dní kvasiť. Potom šťavu prelisujeme a 10 minút varíme. Pritom zberáme penu, nasypeme cukor a zamiešame. Keď sa cukor rozpustí, roztok povaríme ešte asi 5 minút. Hotovú šťavu nalejeme do čistých fliaš, ktoré nepriepustne uzavrieme.

Černicová šťava

3 kg černíc a 3 kg kryštálového cukru

Zrelé černice roztlačíme, zasypeme cukrom, pomiešame a necháme v smaltovanej nádobe asi 3 dni. Potom prelisujeme a šťavu miernym zahrievaním uvedieme do varu. Necháme ju vrieť asi 3 minúty, pozberáme penu a horúcu šťavu nalejeme do čistých ohriatych fliaš, ktoré dobre uzavrieme a odložíme.

SkryťVypnúť reklamu

Višňová šťava

1 liter višňovej šťavy, 7,5 dl vody, 750 g kryštálového cukru

Zrelé višne umyjeme, rozdrvíme aj s kôstkami a prelisujeme. Vodu s cukrom uvaríme na hustý sirup, pozberáme penu, prilejeme višňovú šťavu a chvíľu povaríme. Penu opäť pozberáme. Vychladnutú šťavu nalejeme do fliaš, ktoré zaviažeme celofánom. (lov)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 610
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 360
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 723
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 184
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 377
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 814
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 903
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 342
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu