Ako sušíme liečivé a aromatické rastliny

Zdravie z ekozáhrady

V domácnosti sa sušia liečivé a aromatické rastliny, šípky, trnky, borievky, plody bazy čiernej, kvety lipy, rasca lúčna, pestrec mariánsky, vňate a listy viacerých záhradných a lesných rastlín - jahôd, ríbezlí či žihľavy.

Kvety a listy sušíme v lete v závislosti od počasia prirodzeným spôsobom 3 až 6 dní (na jeseň 1 až 2 týždne), vňate 6 až 10 dní a korene najmenej 3 týždne. Sušením rastliny strácajú na hmotnosti - vňať približne tri štvrtiny, listy štyri pätiny, kvety päť šestín a korene asi dve tretiny. Sušením by však nemali stratiť ani zmeniť farbu. Usušené časti rastlín (drogy) nesmú zvlhnúť a pohltiť cudzie pachy. Nesprávne sušenie zvyšuje obsah neúčinných rozkladových substancií, čím sa rastlina znehodnocuje. Správne usušené časti rastlín sa dajú ľahko drobiť a lámať. Počas extrémne daždivého a chladného počasia môžeme rastliny dosúšať umelým teplom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najvhodnejším a najrentabilnejším spôsobom sušenia liečivých rastlín je prirodzené sušenie. V domácnosti môžeme rastliny sušiť aj v teplej rúre na vhodných lieskach alebo na plechoch vyložených čistým bielym papierom. Počas sušenia rastliny alebo plody obraciame (okrem krehkých druhov, ktoré by sa mohli polámať). Sušíme pomaly pri miernej teplote (do 40 stupňov), aby sa nespálili. Vznikajúce pary odvádzame tak, že dvierka na rúre necháme trochu pootvorené.

Vňať niektorých liečivých a záhradných rastlín sušíme v riedkych, nie veľkých zväzkoch zavesených vo vzdušnom, tienistom, dobre vetranom a teplom prostredí. V obchodoch ponúkajú aj malé elektrické sušičky zeleniny, ovocia, liečivých a koreninových rastlín.

Správne usušená rastlina si musí zachovať pôvodnú farbu.

SkryťVypnúť reklamu

Po dokonalom usušení rastliny a plody hneď uskladníme do vhodného obalu. Skladujeme ich na suchom, dobre vetrateľnom mieste v papierových, jutových či plátenných obaloch (vreckách), alebo v dobre uzavretých nádobách, najlepšie so zabrúsenou zátkou. Chránime pred hmyzom, myšami, svetlom a vlhkom.

Doc. Ing.

VILIAM HORNIAK, CSc.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  2. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  3. Probiotiká nie sú len na trávenie
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  7. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  8. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 126
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 5 973
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 264
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 668
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 2 650
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 997
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 783
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 511
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu