FOTO SME - JÁN KROŠLÁK
Odborníci tvrdia, že na Slovensku už bolo od začiatku sezóny viac ako 30 otráv hubami. V prípade jedného muža, ktorého hospitalizovali vo zvolenskej nemocnici, išlo o bezprostredné ohrozenie života.
V najbližšom období sa môže vo zvýšenej miere vyskytovať v horách aj smrteľne jedovatá muchotrávka zelená, pričom priebeh otravy je veľmi prudký. Ako nám povedala mykologička Kristína Hurbanová zo Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši, zákernosť otravy touto muchotrávkou je v tom, že prvé príznaky sa objavujú veľmi neskoro. "Niekedy trvá aj dva dni, kým sa prvé príznaky objavia. Vtedy si už často ľudia nevedia spomenúť, čo vlastne jedli. Zvyčajne už býva vážne napadnutá pečeň a obličky a liečba je veľmi komplikovaná. V mnohých prípadoch sa už otrava muchotrávkou zelenou skončila smrťou," dodáva mykologička. Muchotrávky zelené si ľudia zvyčajne pomýlia s plávkami či pečiarkami. "Neraz si ju ľudia zmýlia vtedy, keď nevyberú zo zeme celú hubu a nevidia, že vyrastá z pošvy. Je to prvý varovný znak," dodáva.
Hubári by mali zbierať iba to, čo stopercentne poznajú, a ak si nie sú istí, mali by navštíviť niektorú z mykologických poradní. Hubári však často svoje vedomosti preceňujú:" Netreba sa chváliť tým, že poznám 120 druhov jedlých húb, radšej treba stopercentne desať najnebezpečnejších," dodáva. Hubár by mal používať aj encyklopédie, no okrem nákresov by mal pozornosť venovať aj textom. Vyobrazenie huby môže byť niekedy skreslené.
K jednej z najväčších hubárskych tragédií na Slovensku prišlo pred rokmi v Kremnici. Otravu celej rodiny spôsobila práve muchotrávka zelená. Po jej požití zomrel otec rodiny a jeho dve dcéry, matka skončila v nemocnici s ťažkým poškodením pečene. Inak skúsený hubár si zrejme muchotrávku zmýlil s plávkami. (eta)