Danica Kleinová (32) pochádza z Prievidze. Vyštudovala Ekonomickú univerzitu, počas školy pracovala v súkromnom prievidzskom rádiu, kde každú sobotu moderovala reláciu o varení. Od roku 1998 pracuje ako televízna redaktorka a moderátorka.
Danica Kleinová sa učila variť už ako dieťa. Jej mama vyvárala denne pre piatich ľudí a pritom pritiahla do kuchyne aj svoje tri dcéry. Televízna moderátorka na to dodnes rada spomína: "Mamina nás naučila nielen variť, ale aj šiť a vyšívať, dala nám naozaj dobrú prípravu do života. Keď sa u nás napríklad na Vianoce začalo variť a piecť, bol to nekonečný proces."
Danicu varenie od detstva bavilo. Ako prvú sa naučila pripravovať slepú gulášovú polievku, a tak v rodine niekoľko dní po sebe jedli iba toto jedlo. Polievku neskôr vystriedalo bábovkové obdobie, keď piekla bábovky podľa rôznych receptov. Keď sa ich rodina presýtila, prišli na rad nepečené torty. Piškóty namáčané do rumovej kávy plnila Danica kakaovým krémom. "So mnou si naši užili," hovorí redaktorka, ktorá je dodnes dobrým jedákom.
Sladký život s kávou
V detstve istý čas odmietala piť bielu kávu. Mama sa na ňu za to hnevala, a tak si Danica vymyslela, ako takúto kávu vypiť - poriadne si ju osladila. Jej mama však nikdy nepripravovala jedlá, ktoré rodina nemala rada. Ryžový nákyp sa preto u nich doma na stôl nikdy nedostal. Danica tiež veľmi neobľubovala kôprovú omáčku.
Divina v chladničke
Keďže jej otec bol vášnivý poľovník, v ich chladničke nikdy nechýbali pľúcka, srdce a pečienka z diviny. Z pečienky vysmážali rezne, alebo ju restovali na cibuľke, paprike a rajčinách. Srdce sa odkladalo do mrazničky a neskôr ho pripravovali ku kôprovej omáčke.
Danicina mama vždy rada skúšala nové recepty. Dodnes sleduje televízne relácie o varení, recepty z nich spisuje, rozmnožuje a svojim dcéram vyrába tematické kuchárske knižky. Takto vznikli knihy o bábovkách, kuracine, polievkach, tortách či slanom pečive.
Kult varenia
Kult varenia trvá u Kleinovcov dodnes. Ak má niekto z rodiny sviatok, darčeky sú druhoradé. V prvom rade treba dobre a veľa navariť a napiecť. Rodina sa potom stretne pri veľkom stole, kde hodujú aj niekoľko hodín.
A čo mama navarí Danici - svojej najmladšej dcére, keď príde z Bratislavy domov? Ak jej chce naozaj ulahodiť, poteší ju hubovou mrveničkovou polievkou z čerstvých kuriatok alebo plneným kapustným listom.
Varí aj v Bratislave
Na varenie nezanevrela ani v Bratislave, kde dnes žije a pracuje. Hoci nemá veľa voľného času, v jej chladničke nechýbajú vajíčka, salámy a syry, v mrazničke zasa divina, kuracina a zelenina. Vždy sa teší, keď od mamy dostane čerstvé mlieko alebo ovčí syr. Divinu robí väčšinou podľa receptov vyskúšaných v maminej kuchyni. Najviac jej chutí diviačie a srnčie mäso. Svojmu priateľovi ulahodí najmä čínou, ale ináč je to vraj veľmi vďačný jedák. Skonzumuje všetko, čo mu jeho priateľka pripraví.
FOTO - DESANA DUDÁŠOVÁ