
Furmint
Vyrába sa reduktívnou metódou (zrie bez prítomnosti vzduchu). Je to suché alebo polosuché víno s typickou pikantnou kyselinkou a plnou chuťou. Špeciálne sa hodí k pochúťkam studenej kuchyne (syry, nárezy, šaláty), ale i k ľahším teplým jedlám (ryby, biele mäsá, cestoviny).
Lipovina
Pikantné víno, hodí sa k všetkým mäsitým, najmä ľahkým jedlám.
Muškát žltý
Najvzácnejšia tokajská odroda, vo viniciach sa pestuje len 5 - 10 percent muškátu žltého. Víno vonia ako čerstvo odtrhnutý strapec hrozna. Odporúča sa k lososovitým rybám a všetkým ľahkým jedlám.
Tokajské výbery (3- až 6-putňové)
Sú ideálne ako dezert alebo predohra k príjemnému večeru. Tokajský výber sa podáva pri izbovej teplote z malých, smerom nahor sa zužujúcich pohárikov z jednoduchého skla.
o o o
Tokajské vína sú podľa expertízy na Lekárskej fakulte UK v Bratislave prírodným zdrojom antioxidantov (vitamín E, superoxiddismutáza a kataláza), minerálnych látok (horčík, vápnik, draslík). Ich pitie - samozrejme s mierou - prispieva k prevencii kardiovaskulárnych a nádorových chorôb.
Zdroj: www.ostrozovic.sk , www.tokaj-vino.sk
Tokajské samorodné vína
Sú vyrobené zo všetkých troch tokajských odrôd, zo strapcov, obsahujúcich cibéby.
Suché
Vôňa sa vyznačuje typickým tokajským buketom. Je veľmi vhodné ako aperitív, ale aj k ťažším mäsovým jedlám. Podáva sa vychladené na teplotu 10 stupňov.
Sladké
Je vhodné ako aperitív a pre svoju plnú chuť, aj ako dezert.