Mak na Slovensku alebo v Česku pestujú farmári ako jediní v Európskej únii aj na iné účely, ako je výroba drog. Tradíciou v obidvoch krajinách je používať mak v kuchyni na pečenie. Na snímke sú makové buchty.
FOTO - ČTK
Hoci máme spolu s Čechmi európsky monopol na pestovanie maku, jeho úroda klesáBRATISLAVA - Pestovanie maku je na ústupe. Kým väčšina krajín Európskej únie ho úplne zakazuje, u nás je stále povolené. Napriek tomu sa maku na Slovensku vypestuje každý rok čoraz menej. Hoci spolu s Českom držíme v jeho produkcii pre potravinársky priemysel európsky monopol, nie je pre našu ekonomiku vôbec dôležitý. Údaje o pestovaní maku dokonca nezbiera ani Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva.
Podľa údajov Štatistického úradu sa vlani na Slovensku na ploche 385,62 hektára vypestovalo 163 ton maku. Takmer tretina úrody pochádzala z Košického kraja. Zozbieraná úroda klesá - ešte pred piatimi rokmi to bolo viac ako 500 ton. Prečo slovenskí farmári nezvyšujú produkciu a nevyvážajú mak do iných európskych krajín, kde je jeho pestovanie zakázané, nevedel odpovedať ani šéf slovenskej agrokomory Ivan Oravec. "Maku je tak málo, že o ňom nič bližšie neviem," skonštatoval.
Slovensku ani po vstupe do Európskej únie nehrozí, že by muselo zakázať pestovanie maku. "Bude sa môcť ďalej pestovať. Je to vecou jednotlivých štátov, Európska únia nám v tomto smere nič nezakazuje," tvrdí hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Katarína Czajlíková.
Keďže sa makovice nepestujú len pre mak, ale aj pre alkaloidy dôležité pre výrobcov liekov, dohľad nad ich pestovaním je v gescii ministerstva zdravotníctva. "Dohovor OSN z roku 1961 hovorí o možnosti zákazu, ale aj o dohľade nad pestovaním. Slovensko uplatňuje dohľad nad každým makovým poľom s rozlohou vyššou ako sto štvorcových metrov. Drobní pestovatelia žiadne povolenie nepotrebujú. OSN nám síce ponúkla odrody maku s nižším obsahom alkaloidov, ale to by nevyhovovalo farmaceutickej výrobe," povedal Jozef Slaný z odboru liekovej politiky ministerstva zdravotníctva.
Vývozu maku do európskych krajín, kde je jeho pestovanie zakázané, podľa Slaného nič nebráni. Najvýznamnejším pestovateľom makovíc je Afganistan, ktorý však svoju produkciu používa na nelegálnu výrobu drog. Na Slovensku a v Česku vyrábajú z makovíc drogy farmaceutické spoločnosti, zvyšok úrody nechávajú farmári dozrieť a mak predajú ako neškodnú potravinu.
TOMÁŠ VELECKÝ