BRATISLAVA - V mnohých predajniach nie je čerstvé maslo. Kde sa stratilo? Výrobcovia hovoria, že ho vyvážajú do zahraničia, lebo sa im to lepšie oplatí. Vraj sú v strate, donekonečna nemôžu predávať za nízke ceny na Slovensku. V susednom Česku je však zatiaľ čerstvé maslo ešte lacnejšie ako u nás a v obchodoch ho majú dosť.
Objavili sa informácie, či sa mliekarne nedohodli na pozastavení distribúcie masla do obchodov, lebo pri jeho nedostatku by cena automaticky rástla.
Šéf mliekarne v Liptovskom Mikuláši a predseda Slovenského mliekarenského zväzu Ján Blcháč hovorí, že žiadna dohoda neexistuje. "My nemáme ani kilogram masla na sklade. Nemôžeme ho držať, lebo nám chýbajú peniaze, ktoré sme ešte nedostali za prvé štyri mesiace. Aby sme mohli platiť poľnohospodárom, musíme maslo vyviezť."
Petr Uchytil, hovorca obchodnej siete Delvita, si nemyslí, že by išlo o neférovú dohodu dodávateľov. "To, čo sa stalo na trhu, je čisto z konkurenčných dôvodov."
Zdroj blízky výrobcovi mliečnych výrobkov Rajo hovorí, že výrobcom sa väčšmi oplatí mlieko či maslo vyvážať, ako pristúpiť na ceny obchodných reťazcov, často pod výrobnými nákladmi.
Dobre zaň platia najmä v severnom Taliansku, kde spotrebujú viac masla, ako môžu podľa kvót Európskej únie vyrobiť. Podľa zdroja už ani reťazce nebudú mať čoskoro možnosti, kde nakúpiť mliečne výrobky lacnejšie, a ich ceny pôjdu výrazne hore.
Aj šéf Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec tvrdí, že obchodné reťazce stále tlačia na mliekarne, aby predávali maslo čo najlacnejšie. "Spracovatelia mlieka sa tým dostali do zlej situácie. Keď reťazce neboli ochotné pristúpiť na objektívne ceny, museli mliekarne vyviezť produkciu do zahraničia."
Hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Katarína Czajlíková tvrdí, že nedostatok masla je prirodzený vývoj po otvorení európskeho trhu a podľa nej sa dá očakávať, že v krátkom čase sa to zlepší.
Vráti sa slovenské maslo na trh? "Keď bude cena taká, aby mohli výrobcovia zaplatiť vstupy, potom sa môže vrátiť, ak bude záujem," hovorí Ján Blcháč. Podľa neho sú v Česku mliekari ziskoví, preto mliekárne predávajú maslo domácim obchodníkom. "Na Slovensku bola vlani strata mliekarov 700-miliónov. Stratoví sú preto, že rozdiel medzi tým, za koľko predajú, a tým, koľko platia za vstupy, je mínusový."
Podľa Petra Uchytila majú v Česku problémy s hovädzím mäsom. "Českí poľnohospodári vyvážajú hovädzie a my musíme teraz v Čechách v niektorých našich supermarketoch ponúkať mäso z Írska."
RICHARD FILIPKO