Egrešová marmeláda, syr a kompót

Spracúvame ovocie a zeleninu

Egreše sú cenné pre vysoký obsah pektínových látok, vitamínov C, A, B1 a B2. Z minerálnych prvkov obsahujú predovšetkým vápnik, fosfor a železo. Plody konzumujeme čerstvé a pripravujeme z nich kompóty, marmelády, čatní či džemy.

Egrešové čatní

Potrebujeme kilogram plodov, 200 ml octu, 250 g kryštálového cukru, 4 strúčiky cesnaku, 1 lyžičku soli, 1 lyžičku roztlčeného klinčeka, 1 lyžičku mletej škorice, 2 lyžičky ďumbiera.

Očistené egreše dusíme 20 minút, potom pridáme ostatné prísady. Vychladnuté rozmixujeme, varíme 5 minút a plníme do pohárikov od detskej výživy. Po uzavretí poháriky obrátime hore dnom a zakryjeme utierkou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Egrešová marmeláda

Potrebujeme 1 kg egrešov, 400 g cukru, 1 vanilkový cukor, 1 Gelfix extra 2 : 1.

Egreše umyjeme a necháme oschnúť. Ostriháme stopky a okvetie. Očistené egreše rozomelieme, zmiešame s cukrom a Gellfixom extra a privedieme do varu. Varíme asi 5 minút. Horúcu marmeládu plníme do pripravených pohárov a hneď uzavrieme.

Egrešový syr

Veľké zrelé egreše upečieme v rúre a potom ich prelisujeme. Na kilogram ovocia pridáme 400 g kryštálového cukru. Za stáleho miešania varíme 35 minút. Hustú kašu vlejeme do mištičiek a vo vlažnej rúre vysušíme. Syr zabalíme do alobalu a uložíme na suché miesto.

Egrešový kompót

Potrebujeme 3 kg egrešov, liter vody, 700 g kryštálového cukru.

Umyté egreše bez stopiek popicháme ihlou a uložíme do pohárov. Vodu s cukrom chvíľu povaríme a vychladnutý roztok nalejeme na egreše. Poháre dobre uzavrieme, vložíme do hrnca s dierkovanou vložkou a sterilizujeme 3 minúty od bodu varu alebo 20 minút pri teplote 80 stupňov. Vychladnuté poháre vyberieme z hrnca a odložíme. (lov)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 499
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 182
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 700
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 808
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 993
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 597
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 778
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 496
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu