Bratislava 24. júna (TASR) - Nízka stravovanosť detí v školských jedálňach nie je z hľadiska ochrany zdravia vyhovujúca. Počet detí, ktoré sa pravidelne stravujú v školských jedálňach, by sa preto mal zvýšiť.
Zhodli sa na tom účastníci medzinárodného odborného seminára Európske spôsoby moderných riešení v spoločnom stravovaní s ťažiskom na školskú mládež, ktorý sa dnes konal v Bratislave.
Základné pozitívum školského stravovania vidí hlavný hygienik SR Ivan Rovný v zdravotnej nezávadnosti potravín a pestrosti ponúkaného jedla. Upozornil, že dieťa potrebuje optimálnu a vyváženú stravu, ktorú školské jedálne ponúkajú. Za veľmi dôležitú súčasť školského stravovania označil tiež fixáciu správnych stravovacích návykov od najútlejšieho veku. Je presvedčený, že spoločné stravovanie môže zlepšiť aj stravovacie návyky v rodinách.
Úroveň školského stravovania na Slovensku označila hlavná odborníčka pre výživu detí a mládeže Jana Nováková za dobrú. Prevádzky sú podľa nej ideálne rozmiestnené, ponuka jedál vyhovuje zásadám zdravého stravovania. Priznala však, že po roku 1989 sa úroveň školského stravovania v dôsledku nedostatku peňazí zhoršila. Ubezpečila však, že školské jedálne musia variť podľa presne stanovených receptúr a noriem. Garanciou kvality sú tiež pracovníci jedální, ktorí poznajú najnovšie trendy v spoločnom stravovaní. "Pokiaľ im to dovolia finančné možnosti, snažia sa ich uplatňovať aj v praxi," dodala.
Počet detí, ktoré sa stravujú v školských jedálňach, sa za posledných päť rokov na Slovensku nezmenil. Najvyššia - vyše 90-percentná stravovanosť v školských jedálňach je u detí v predškolskom veku. Školské jedálne na základných školách navštevuje približne 50 percent školákov. Na stredných školách sa stravovanosť v školských jedálňach pohybuje na úrovni 20 až 30 percent.
Za hlavný dôvod nízkeho záujmu rodičov o stravovanie detí v školských jedálňach považuje Nováková financie. "Keďže deti nie vždy všetko zjedia a po príchode domov bývajú hladné, rodičom sa zdajú peniaze za lístok v školskej jedálni zbytočne vyhodené," vysvetlila. Výsledkom toho je, že deti sa stravujú v sieti rýchleho občerstvenia, čo nezodpovedá zásadám zdravého stravovania.