
Kým Slováci pizzu piekli, Taliani sedeli v porote alebo žonglovali. Na fotografii sú talianski profesionálni žongléri s pizzovým cestom zo Scuola Italiana per pizzalioli.
FOTO TASR - IVAN MAJERSKÝ
Na majstrovstvách Slovenska v pečení pizze získal prvé miesto v konkurencii 50 súťažiacich z 300 slovenských pizzerií Miroslav Talian z trenčianskej pizzerie Da Djacomo. Druhé miesto porota zložená z odborníkov - talianskych majstrov pizze - prisúdila Zvolenčanovi z pizzerie Peppino Benjamínovi Antalíkovi, tretie miesto získala Bratislavčanka Tatiana Bariová z pizzerie Sole Mio.
„Porota sledovala prípravu, chuť a celkový dojem, ale najkritickejšie a najdôkladnejšie sledovala prepečenie cesta,“ povedala Zuzana Schwarzová zo spoločnosti Caffé, s. r. o., ktorá majstrovstvá organizovala. „Choreografia“ - vyhadzovanie pizze a jej krútenie nad hlavou - vraj porotu ovplyvniť nemala.
„Porota zistila, že nemáme dobrú múku na pizzu, všetky slovenské múky sú chlebové, takže kvalita kysnutia nie je dostatočná,“ hovorí Schwarzová. Víťaz Miroslav Talian však na pečenie svojej pizze používal taliansku múku, a tak na majstrovstvách sveta v apríli budúceho roku by nemal stratiť dôležité body.
(haj)