Na sušenie používame čerstvé a zdravé huby, ktoré nie sú červivé. Najvhodnejšie na tento účel sú pravé hríby - hríb smrekový, dubový, borový, kremenáče, kozáky, masliaky a iné jedlé huby. Huby pred sušením neumývame, ale iba poutierame suchou látkou a nečistoty odstrániť nožom z nehrdzavejúcej ocele. Plodnice krájame na pozdĺžne, dva až štyri milimetre hrubé plátky. Plátky ukladáme na liesky alebo pletivo z umelej hmoty tak, aby sa navzájom nedotýkali. Jednotlivé druhy húb sušíme oddelene. Narezané plátky počas sušenia preberáme a obraciame. Sušiť huby môžeme aj tak, že ich navlečieme na vhodnú niť. Neodporúča sa sušiť ich na papieri ani na plechu, na ktoré sa ľahko prilepia a sčernejú.
Huby sušíme vonku na vzdušnom slnečnom a bezprašnom mieste. Na noc ich premiestnime do suchej miestnosti, čím ich chránime pred večerným a ranným vlhkom. Dôležité je huby na slnku usušiť čo najskôr - do dvoch až troch dní, lebo počas dlhotrvajúceho procesu stmavnú a často aj plesnivejú.
Huby, ktoré majú tuhšiu konzistenciu, môžeme pred sušením nakrájať a 5 až 10 minút predvariť v takmer vriacej vode. Tým dosiahneme plynulejšie odparovanie vody z nich a jasnejšiu farbu húb po usušení. Sušenie ukončíme, keď plátky už nie sú vláčne alebo kožovité, ale krehké a lámu sa.
Usušené huby uskladňujeme v sklených obaloch uzatvorených viečkami alebo previazané celofánom. Môžeme ich aj pomlieť na prášok. Chránime ich pred vlhkosťou, plesňami a hmyzom.
RNDr. JÁN PAVLOVKIN, PhD.