Jahody sú bohaté na minerálne látky a vitamíny, z ktorých je najviac zastúpený vitamín C, provitamín A, vitamín B1 a P. Z minerálnych prvkov obsahujú fosfor, vápnik, draslík a železo. Obsahujú tiež bielkoviny, organické kyseliny (salycilová a benzoová - u detí môžu vyvolať alergickú reakciu) a vlákninu.
Plody sú najlepšie v čerstvom stave. Výborne chutia roztlačené s tvarohom alebo so smotanou v buchtách, dezertoch, na ovocných tortách, v pohároch, šalátoch a koktailoch. Pridávať sa môžu do mlieka i mliečnych výrobkov. Vhodné sú tiež na zaváranie. Zmrazujú sa celé, roztlačené alebo mixované.
Skúsené gazdinky uprednostňujú jahodový pretlak pred zaváraním v cukrovom náleve, pretože má širšie uplatnenie. Pretlak si pripravíme nasledovným spôsobom: Očistené a opláchnuté jahody rozmixujeme s nepatrným množstvom jemného kryštálového cukru, naplníme ním dvojdecilitrové poháre, ktoré uzavrieme vekami a sterilizujeme 25 minút pri teplote 85 stupňov. Výrobok je vhodným doplnkom k nákypom, pudingom, palacinkám, omeletám či kašám.
Jahodový sirup
Na prípravu 1,75 litra sirupu potrebujeme liter prevarenej studenej vody, 1 kg očistených, umytých a roztlačených jahôd, pol balíčka kyseliny citrónovej, pol balíčka želírovacieho cukru Extra (2 : 1), 500 gramov cukru.
Jahody s vodou a kyselinou citrónovou dobre premiešame, prikryjeme a necháme cez noc stáť. Na druhý deň šťavu precedíme cez plátno, pridáme do nej cukor a želírovací cukor Extra; zmes zamiešame a uvedieme do varu. Varíme asi dve minúty. Horúcim sirupom naplníme fľaše, ktoré uzavrieme a uložíme do chladu. Sirup riedime podľa chuti studenou vodou alebo sódou.
Jahodový diabetický kompót
Jahody umyjeme, odstopkujeme a poukladáme do pohárov. Pridáme umelé sladidlo (napríklad do 320-mililitrového pohára 4 tabletky Dianera 500), zalejeme čistou vodou, uzatvoríme a sterilizujeme 20 minút pri teplote 85 stupňov. (lov)