Jahody

Spracúvame ovocie a zeleninu

Jahody sú bohaté na minerálne látky a vitamíny, z ktorých je najviac zastúpený vitamín C, provitamín A, vitamín B1 a P. Z minerálnych prvkov obsahujú fosfor, vápnik, draslík a železo. Obsahujú tiež bielkoviny, organické kyseliny (salycilová a benzoová - u detí môžu vyvolať alergickú reakciu) a vlákninu.

Plody sú najlepšie v čerstvom stave. Výborne chutia roztlačené s tvarohom alebo so smotanou v buchtách, dezertoch, na ovocných tortách, v pohároch, šalátoch a koktailoch. Pridávať sa môžu do mlieka i mliečnych výrobkov. Vhodné sú tiež na zaváranie. Zmrazujú sa celé, roztlačené alebo mixované.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Skúsené gazdinky uprednostňujú jahodový pretlak pred zaváraním v cukrovom náleve, pretože má širšie uplatnenie. Pretlak si pripravíme nasledovným spôsobom: Očistené a opláchnuté jahody rozmixujeme s nepatrným množstvom jemného kryštálového cukru, naplníme ním dvojdecilitrové poháre, ktoré uzavrieme vekami a sterilizujeme 25 minút pri teplote 85 stupňov. Výrobok je vhodným doplnkom k nákypom, pudingom, palacinkám, omeletám či kašám.

Jahodový sirup

Na prípravu 1,75 litra sirupu potrebujeme liter prevarenej studenej vody, 1 kg očistených, umytých a roztlačených jahôd, pol balíčka kyseliny citrónovej, pol balíčka želírovacieho cukru Extra (2 : 1), 500 gramov cukru.

Jahody s vodou a kyselinou citrónovou dobre premiešame, prikryjeme a necháme cez noc stáť. Na druhý deň šťavu precedíme cez plátno, pridáme do nej cukor a želírovací cukor Extra; zmes zamiešame a uvedieme do varu. Varíme asi dve minúty. Horúcim sirupom naplníme fľaše, ktoré uzavrieme a uložíme do chladu. Sirup riedime podľa chuti studenou vodou alebo sódou.

SkryťVypnúť reklamu

Jahodový diabetický kompót

Jahody umyjeme, odstopkujeme a poukladáme do pohárov. Pridáme umelé sladidlo (napríklad do 320-mililitrového pohára 4 tabletky Dianera 500), zalejeme čistou vodou, uzatvoríme a sterilizujeme 20 minút pri teplote 85 stupňov. (lov)


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 558
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 274
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 708
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 057
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 215
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 928
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 838
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 419
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu