Ako udržať dusičnany na prípustnej hladine

S príchodom obdobia zberu zeleniny sa viac hovorí o hygienickej kvalite dopestovanej produkcie. Problematika dusičnanov v zelenine priťahuje záujem odbornej aj spotrebiteľskej verejnosti. Príčinou sú prípady ochorenia dojčiat na tzv. methemoglobinémiu, ..

Čím vyšší je obsah pôvodných dusičnanov v zelenine, tým viac škodlivých dusitanov vzniká. FOTO - (PAV)

S príchodom obdobia zberu zeleniny sa viac hovorí o hygienickej kvalite dopestovanej produkcie. Problematika dusičnanov v zelenine priťahuje záujem odbornej aj spotrebiteľskej verejnosti. Príčinou sú prípady ochorenia dojčiat na tzv. methemoglobinémiu, vplyv na metabolizmus vitamínu A a funkciu štítnej žľazy či zmeny v kardiovaskulárnom a centrálnom nervovom systéme konzumentov. V posledných rokoch k nim pribudlo objavenie ďalšieho rizikového faktora - možnosti vzniku karcinogénnych nitrozamínov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Za prípustnú dennú dávku, ktorá ani po dlhodobom príjme nevyvoláva poruchy na zdraví, stanovila organizácia FAO/WHO množstvo dusičnanov zodpovedajúce 5 miligramom NaNO3 na kilogram hmotnosti. Pre dojčatá a deti od 4 mesiacov do 3 rokov sa u nás pôvodná norma upravila na 50 miligramov NaNO3 (36,5 mg NO3) na kilogram potravy. Potenciálna toxicita vyššej hladiny dusičnanov spočíva v tom, že za určitých podmienok sa môžu redukovať na dusitany, ktoré sú z hľadiska zapríčinenia niektorých zdravotných porúch škodlivejšie. K redukcii dusičnanov dochádza pôsobením enzýmov nitrátreduktáz - exogénne aj endogénne.

Za mimoriadne nebezpečné treba považovať nevhodné uskladnenie hotových zeleninových pokrmov, najmä ak sú dlhší čas v teplom stave a zelenina sa hnojila vyššími dávkami dusíka, ako vyžadovala optimálna agrotechnika.

SkryťVypnúť reklamu

Všeobecne platí zásada: Čím vyšší je obsah pôvodných dusičnanov v uskladňovanej zelenine a čím vyššia je uskladňovacia teplota, tým rýchlejšie sa prejavia redukčné procesy a vznikne viac škodlivých dusitanov. Pri uskladňovaní za hlbokého zmrazenia nedochádza takmer k nijakým kvalitatívnym zmenám. Za kritické môžeme považovať teploty nad 0 stupňov, keď obsah dusitanov prudko vzrastá aj za pomerne krátky čas. Významne vplývajúcim faktorom na druhotné zvýšenie tejto škodliviny môže byť aj nehygienické zaobchádzanie. Obsah dusitanov sa zvyšuje podstatne výraznejšie v zelenine napadnutej hnilobou, a to aj pri uskladňovacej teplote -5 stupňov.

Nitrozačné reakcie aj methemoglobinémiu potláčajú vitamíny C a E. Ich pravidelný prísun pôsobí preventívne proti vznikaniu týchto látok. Naopak, chronický nedostatok týchto vitamínov môže dispozíciu zvyšovať. Ak je napríklad pomer vitamínu C k dusitanom väčší ako 2 : 1, výrazne sa znižuje tvorba N-nitrózozlúčenín, takže zelenina obsahujúca takýto pomer (čo je väčšina prípadov) je sama o sebe dostatočnou ochranou.

SkryťVypnúť reklamu

Za pozitívnu vlastnosť zeleniny treba považovať aj to, že obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá zrýchľuje pasáž strávených látok v črevách, čím potláča vstrebávanie škodlivín. Kvalitatívne zloženie zeleniny, šetrná manipulácia s ňou a správna technológia uskladňovania, ale pri pôvodne kvalitnej surovine, vytvára určitú kompenzáciu a umožňuje udržanie obsahu dusičnanov na prípustnej hladine.

Ing. ŠTEFAN TÓTH

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 588
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 311
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 125
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 341
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 909
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 870
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 386
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu