Tomáš Palonder sa narodil v roku 1980 v Moskve. Študoval v Bratislave na konzervatóriu, odbor herectvo. Je jedným zo zakladajúcich členov funkovej skupiny Love4money, v ktorej spieva a podieľa sa na tvorbe textov. Dva roky pôsobil ako televízny moderátor hudobnej relácie Deka hity. Má rád históriu, hudbu a rád číta. V súčasnosti sa venuje aj svojej novej rockmetalovej kapele Fake.FOTO SME - MIROSLAVA CIBULKOVÁ
Spevák a moderátor Tomáš Palonder si rád dobre zaje. Obľubuje kuchyňu svojej mamy i babičky, ale aj sám rád varí a navštevuje dobré reštaurácie. "Keby som mohol, jem od rána do večera a od večera do rána," hovorí.
S varením začínal postupne. Prvé jedlo, ktoré si sám pripravil, bol domáci "miláčik".
"Naučila ma ho robiť babička. Bolo to jednoduché - len zmiešať smotanu, kakao a práškový cukor. Potom som si začal pripravovať aj iné jednoduché jedlá ako volské oko či praženicu. No a neskôr som si už varil podľa vlastnej chuti."
Tomáš nedokáže zjesť hocičo. "Začalo sa to už v škôlke, kde som zjedol len kôrku z chleba, ale ostatné mi nechutilo. A aj neskôr mi vždy v jedle niečo prekážalo. Tak som si začal variť sám, zo surovín, ktoré mi chutia."
Najmä na školskú jedáleň nemá príjemné spomienky. "Nikdy mi tam nechutilo, ale vtedy som nemal inú možnosť, pretože rodičia pracovali. Najviac mi nechutila kelová a držková polievka, šľachovité mäso a zemiakové pyré. Dodnes nedokážem zjesť zemiaky pripravené na tento spôsob. Niektoré chute sa mi však od detstva zmenili. Vtedy som nejedával paradajky a špenát, a dnes to milujem. Aj keď kelovej či držkovej polievke na chuť asi nikdy neprídem."
Ovplyvňujú ho arménske korene
Spevák má vraj skôr ženské chute. "Mäsu sa viac-menej vyhýbam. Prednosť dávam jedlám, kde je veľa fazuľky, šošovice, špenátu, zeleniny a syra. Ako prílohy uprednostňujem ryžu a hranolčeky. Výnimočne si rád pochutím aj na lososovi, pstruhovi a kuracom mäse. Doma si najradšej varím špagety a cestoviny na rôzne spôsoby, zeleninové jedlá a keďže mám arménske korene, pripravujem si aj jedlá, ktoré ma naučila mamina. Napríklad arménsku dolmu, čo je niečo ako slovenské plnené kapustové listy."
Milovník čokolády
Tomáš má rád aj sladkosti. K pečeniu síce vzťah nemá, ale svoje obľúbené jedlo - palacinky - si pripraviť vie. Zo všetkého najradšej má však čokoládu.
"Kedysi som mohol zjesť len mliečnu, ale dnes mám rád čo najhorkejšiu. Čokoládu vychutnávam všade, dokonca aj v zahraničí, keď zvažujem, na čo miniem peniaze. Radšej si odopriem suveníry, cédečká a nakúpim si dobrú čokoládu. Tomuto pokušeniu veľmi rád podľahnem. Druhou mojou láskou sú palacinky. Napriek svojim sladkým chúťkam som však nikdy nemal problémy s priberaním. Do 23 rokov som bol vždy najchudší z triedy aj z kapely, len za posledný rok som pár kíl pribral. Ale snažím sa, aby to nebolo vidieť."
S kapelou na cestách
So svojou kapelou precestoval takmer celé Slovensko a niekoľkokrát vystupovali aj v zahraničí. Na stravovanie počas koncertných šnúr spomína Tomáš veľmi rád.
"Keď sme s kapelou na cestách, musíme sa jeden druhému prispôsobiť. Naslepo si vyberieme reštauráciu, kde sú prijateľné ceny a kde si myslíme, že nám bude chutiť. Alebo ochutnáme jedlo, ktoré nám ponúknu hostitelia."
Ochutnávanie v Srbsku sa však neskončilo najlepšie. "Koncertovali sme v dedine, kde nemali veľmi čistú vodu. Chalani z kapely - okrem mňa - sa z nej napili a ochutnali aj guláš, ktorý nám ponúkli. Lenže potom počas koncertu mali problémy. Našťastie, mňa to obišlo, pretože som pil iba minerálky."
Recepty Tomáša Palondera
Arménska dolma
400 g mletého hovädzieho mäsa, 400 g mletého bravčového mäsa, 200 g predvarenej okrúhlej ryže, 50 g čerstvého pokrájaného koriandru, 50 g čerstvej pokrájanej bazalky, 2 strúčiky cesnaku, 1 väčšia cibuľu, soľ, čierne mleté korenie, očistené hroznové listy
Bravčové a hovädzie mäso vložíme do nádoby, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, roztlačený cesnak, podľa chuti pridáme soľ a mleté čierne korenie. Mäsovú zmes zalejeme pol šálkou vody a všetko dobre premiešame. Očistené hroznové listy povaríme v mierne slanej vode 1 minútu, potom do nich zabalíme mäsovú zmes a varíme 30 až 40 minút. Aby sa listy počas varenia nerozbalili, v hrnci ich prikryjeme ťažším tanierom, ktorý počas varenia nepraskne. Po dovarení podávame s cesnakovo-jogurtovou omáčkou.
Aromatická morka
500 g morčacieho filé, 100 g zelených olív, 100 g sušených sliviek, estragón, rozmarín, mleté čierne korenie, soľ, strúhaný muškátový orech, 1 strúčik cesnaku, malá cibuľa
Morčacie filé nakrájame na kocky, jemne a rýchlo ho orestujeme na cibuli. Stíšime oheň, podlejeme vodou a dusíme 10 až 15 minút. Pridáme trošku soli, mletého čierneho korenia, rozmarín, estragón, strúhaný muškátový orech, zelené olivy a nakoniec sušené slivky. Ako prílohu podávame ryžu.