A. K., Láb
Špargľa patrí z výživového hľadiska medzi vzácne druhy zeleniny. Obsahuje najmä provitamín A, vitamíny C, E a skupiny B, z minerálnych látok najmä vápnik, sodík a draslík. Obsahuje aj vlákninu.
Špargľu možno použiť na prípravu chutných polievok, predovšetkým krémovej alebo so smotanovým taveným syrom. Ako predjedlo je chutná napríklad špargľová omeleta. Ako hlavné jedlo sa podáva najmä špargľa uvarená klasickým spôsobom a poliata rozpusteným maslom alebo vyprážaná so syrom v strúhanke, na spôsob guláša, kotliet, so šunkou a vajcami a dusená so zápražkou. V Maďarsku zapekajú špargľu so smotanou, strúhankou, maslom a červenou mletou paprikou. Vo Francúzsku je obľúbená zelená špargľa vinaigrette s vajíčkami a kyslým nálevom. Milánsku špargľu v Taliansku po uvarení posypú aromatickým syrom a hneď jedia. Zo špargle možno pripraviť aj šaláty, do ktorých pridáme rôzne druhy zeleniny, húb a korenín. Ako príloha k nej sa hodí holandská omáčka a rôzne dresingy. Zo špargle možno upiecť aj koláč - z lístkového cesta.
Mrazená špargľa vydrží v mrazničke po krátkom blanšírovaní do 12 mesiacov. Možno ju aj konzervovať v slanom alebo v sladkokyslom náleve.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc.