Všeobecné zásady kompótovania

Na konzervovanie kompótov používame výhradne čerstvo obraté, zdravé, zrelé ovocie s pevnou dužinou. Ak ho spracúvame so šupkou, má byť aj pekne sfarbené. Pri konzervovaní je dôležitá hygiena, preto plody vždy dôkladne umyjeme a odstránime nahnité či ...

Na konzervovanie kompótov používame výhradne čerstvo obraté, zdravé, zrelé ovocie s pevnou dužinou. Ak ho spracúvame so šupkou, má byť aj pekne sfarbené. Pri konzervovaní je dôležitá hygiena, preto plody vždy dôkladne umyjeme a odstránime nahnité či nejedlé časti. Zvýšenú pozornosť venujeme aj čistote pohárov, vrchnákov, tesniacich gumiek, ktoré pred použitím dôkladne poumývame a vypláchneme vo vriacej vode (poháre neutierame), aby sme zničili choroboplodné zárodky a predišli pokazeniu zaváranín.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Bobuľovité ovocie pred konzervovaním očistíme, preberieme, rýchlo umyjeme na site pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať.

Jadroviny rozštvrtíme, vykrojíme jadrovník a časti vhodíme do okyslenej vody, aby nezhnedli. Menšie plody kôstkovín konzervujeme celé, väčšie prekrojíme na polovice a kôstky odstránime. Spracúvame ich buď so šupkou, alebo bez nej. Šupky z ovocia odstránime tak, že plody na jednu až dve minúty ponoríme do vriacej vody, rýchlo ich vyberieme a hneď olúpeme.

Najčastejším spôsobom konzervovania je zalievanie ovocia cukrovým roztokom, ktorý pred použitím povaríme na miernom ohni, alebo cukor len rozpustíme v horúcej vode. Vytvorenú penu pozberáme. Ovocie v pohároch zalievame vychladnutým roztokom. Pri tuhom ovocí roztok nalejeme tak, aby poháre zostali dva centimetre od horného okraja prázdne. Poháre so šťavnatým ovocím plníme len do polovice. Ak zalievame ovocie v pohároch vriacim roztokom, hneď ich zaviečkujeme a vložíme do hrnca s vodou, ktorá je rovnako horúca ako roztok. Vtedy bude čas sterilizácie kratší.

SkryťVypnúť reklamu

Dĺžka sterilizácie je obyčajne uvedená pri každom recepte. Ak nemáme hrniec s teplomerom, stačí aj hrniec s dierkovanou vložkou, na ktorú poukladáme poháre. Vodu v hrnci rýchlo uvedieme do varu. Sledujeme pritom čas, keď začne voda vrieť, a od bodu varu sterilizujeme toľko minút, koľko sa uvádza v recepte. Voda v hrnci má pri zaváraní tuhého ovocia siahať po hrdlo pohárov. Pri zaváraní bobuľovín ju nalejeme len po dierkovanú vložku, na ktorej sú poháre, a necháme ich sterilizovať iba v pare. Počas sterilizácie skontrolujeme uzávery na pohároch, ak viečko nedrží, vymeníme ho a sterilizáciu opakujeme (vodu dáme rýchlo zovrieť a "oheň" hneď odstavíme, aby ovocie nestratilo vzhľad ani chuť). Tretí raz už sterilizáciu neopakujeme!

Najjednoduchším spôsobom konzervovania je predváranie ovocia v cukrovom náleve. Poháre naplníme horúcim roztokom s ovocím, rýchlo ich uzavrieme, dobre zabalíme do deky a necháme vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Ešte jednoduchšie môžeme zavárať tak, že pripravené ovocie poukladáme do pohárov, zasypeme jemným kryštálovým cukrom a zalejeme obyčajnou vodou.

Zaváraniny uskladňujeme v chladnej tmavej suchej a vzdušnej miestnosti. RNDr. JÁN PAVLOVKIN, PhD.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 596
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 326
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 719
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 143
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 352
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 874
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 883
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 369
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu