tný obsah geneticky upravených organizmov bez akéhokoľvek upozornenia v troch prípadoch. Išlo o dva druhy sójových plátkov z Českej republiky a o sójovú múku z Rakúska.
Oficiálne slovenské registre pritom hovoria o tom, že na Slovensku by sa geneticky upravované potraviny predávať vôbec nemali. Vedúca sekcie hygieny Ústavu verejného zdravia Katarína Chudíková potvrdila, že žiadny domáci výrobca ani dovozca potravín ich úrad o nevyhnutné povolenie na predaj takýchto výrobkov nepožiadal.
"Na domácom trhu tak žiadny výrobok so špeciálnym označením GMO ani nenájdete. Zrealizované kontroly však ukazujú, že realita je iná a dovozcovia sa pravdepodobne domnievajú, že sa na nich nepríde," hovorí Chudíková s tým, že v prípade porušenia pravidiel o označovaní hrozia firmám pokuty až do pol milióna korún.
Slovenská legislatíva od roku 2002 od výrobcov aj dovozcov potravín požaduje, aby špeciálne označili každý výrobok, ktorý obsahuje viac ako jedno percento geneticky modifikovaných organizmov. Vedúci kancelárie ústredného riaditeľa potravinovej správy Martin Chudý konkretizuje, že z celkovo 42 vlani odobraných vzoriek sóje obsahovalo GMO šesť výrobkov a tri vyššie spomenuté produkty dokonca 1-percentnú hranicu presahovali v rozsahu od 3,4 do 7,1 percenta, a teda mali byť označené.
Potravinová správa okrem toho vlani analyzovala aj osem vzoriek kukurice, v ktorých neboli žiadne upravené gény. "Od tohto roku kontroly sóje a kukurice vykonávame v obchodnej sieti už neustále. Prvé výsledky z tohto roku budú známe ku koncu júna," upozorňuje dovozcov Chudý.
Úplne mimo využívania geneticky upravovaných plodín však nie sú ani domáci slovenskí výrobcovia, pretože spomenuté tri vlani objavené vzorky s obsahom GMO pod jedno percento pochádzali práve zo Slovenska. Zákonné pravidla o označovaní síce porušené neboli, ale títo výrobcovia sa ani neozvali príslušným štátnym orgánom.
V slovenských výrobkoch zistil štátny dozor obsah GMO len do úrovne 0,15 percenta. Podľa Chudíkovej môže byť problém aj v tom, že firmy nechcú vynakladať nemalé finančné zdroje na zisťovanie geneticky upraveného obsahu. Štát má na zisťovanie dve laboratóriá v Dolnom Kubíne a Bratislave.
Tak ako v celej Európskej únii ani na Slovensku pestovanie geneticky upravených plodín povolené nie je. Nezakazuje sa iba dovoz a spracovanie niektorých druhov sóje a kukurice. Zatiaľ sa nedokázalo, že by geneticky upravené plodiny mali negatívne účinky na zdravie človeka. (tasr)