V kuchyni s producentkou Andreou Görfelovou

Andrea Görfelová je pôvodom Slovenka, už pätnásť rokov však žije v Kanade, kde sa stala úspešnou filmovou a televíznou producentkou. Aj keď patrí k veľmi zaneprázdneným ľuďom, ak má trochu času, veľmi rada varí. Nielen slovenské jedlá, za roky v Toronte

Andrea Görfelová emigrovala v roku 1989 do Kanady. Dnes je z nej úspešná producentka. Veľký úspech získala najmä s reality show Matchmaker, ktorú kúpili viaceré veľké televízne spoločnosti v Kanade aj v zahraničí a do dnešného dňa sa nakrútilo takmer dvesto epizód. Od tohto roku sa dá chytiť aj u nás.

Dnes je tridsaťtriročná Andrea vlastníčkou a výkonnou producentkou Canadian production house Tricon Films & Television, ktorá patrí medzi desať najväčších v Kanade. Spoločnosť má kanceláriu aj vo Veľkej Británii a pôsobenie rozšírila i na distribúciu a postprodukciu. Andrea tiež vlastní nehnuteľnosti, podiely v mnohých spoločnostiach a cestuje po svete. Relaxuje pri tenise, so svojimi psami a zbiera kvalitné vína.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Andrea Görfelová je pôvodom Slovenka, už pätnásť rokov však žije v Kanade, kde sa stala úspešnou filmovou a televíznou producentkou. Aj keď patrí k veľmi zaneprázdneným ľuďom, ak má trochu času, veľmi rada varí. Nielen slovenské jedlá, za roky v Toronte dobre spoznala aj kanadskú kuchyňu. Navyše, vydala sa za Inda, takže navarí aj voňavé korenisté indické špeciality. No a keďže jej manžel Jameel je vegetarián, jej doménou sú dobroty zo zeleniny.Čo je typické pre kanadskú kuchyňu? Podľa Andrey Görfelovej v podstate nič:

"Kanadská spoločnosť je poskladaná z emigrantov a každý si priniesol typické jedlo zo svojej krajiny. Tradičné sú snáď len lievance poliate javorovým sirupom alebo javorovým maslom a kanadská slanina. Na rozdiel od našej je to chudé mäsko. Kanaďania si ju radi pražia na raňajky. Veľmi populárne sú tu aj ryby. Vedie losos, morský vlk a lososovité pstruhy. Viac špecialít majú francúzski Kanaďania. Výborný je napríklad okrúhly zapekaný koláč naplnený pomletým, silno koreneným bravčovým mäsom."

SkryťVypnúť reklamu

V Kanade je populárny raňajko-obed, čiže "brunch". "Brunch je spojenie vytvorené zo slov breakfast a lunch. Zúčastňujú sa ho väčšie skupinky rodiny či známych, ktorí buď zájdu k niekomu domov, alebo sa ide do reštaurácie. Brunch trvá zhruba od jedenástej do tretej a podávajú sa na ňom viac raňajkové jedlá. Typické sú napríklad benediktínske vajcia. Tenké žemle sa rozrežú na polovicu a dnu sa vloží slaninka alebo kus údeného lososa, špenátové listy a stratené vajce a všetko sa poleje holandskou omáčkou."

Človek si zvykne na všetko

V Andreinej rodine sa najviac varí indická kuchyňa. Veľa špecialít ju naučila svokra.

"Manželova rodina sú Indovia pochádzajúci z Afriky, v ich kuchyni cítiť silný africký vplyv. Jedlá sú veľmi štipľavé a všetko sa jedáva buď s ryžou, alebo so špeciálnymi plackami upečenými z dvoch druhov múky. Na raňajky sa placky jedia so smaženými banánmi a zapíjajú čajom."

SkryťVypnúť reklamu

Výborné sú vraj indické polievky, kde sú základom strukoviny, napríklad žltá indická šošovica, ďalej červené paradajky a papriky. Aj ony sú dosť štiplavé. Práve na štipľavosť pokrmov si Andrea musela chvíľu zvykať:

"Prvé mesiace som v rodine svojho muža nemohla absolútne nič zjesť, a to sa kvôli mne snažili koreniť menej. Nešlo to. Dnes som už na štipľavé jedlá taká zvyknutá, že keď som na Slovensku, dávam si na chlieb so syrom aspoň tabasco, ináč by sa mi zdal mdlý. Štipľavé chute už viem aj rozoznať. Tabasco je menej ostré, vietnamské štipľavé omáčky sú sladšie, čínske sú olejovejšie a používajú sa do nich celé, vysušené papričky. Nakoľko je ktoré indické jedlo štipľavé, sa dá zistiť podľa názvu. Karí jedlá sú stredne štipľavé, vindaloo je najštipľavejšie, jedlá, kde je kurkuma, sú pripravené na mliečnom základe. Sú jemnejšie a voňavejšie, často sa do nich používajú orechy, mandle či kešu oriešky a myslím, že Slovákom by veľmi chutili."

SkryťVypnúť reklamu

Karí nie je len korenie

Pre indickú kuchyňu nie sú typické šaláty zo surovej zeleniny, zato sa z nej veľa varí: "Obľúbila som si napríklad špenát s panírom, čo je špeciálny syr, podobný tureckému syru halumi. Pri varení sa nerozpustí a aj po opražení zostáva tuhý. Mám rada aj kukuricu dusenú na kokosovom mlieku alebo karí."

V indickej kuchyni totiž karí nie je len žltá zmes korenín, ale aj pokrm: "Karí je jedlo uvarené v omáčke, kde je základom cesnak, zázvor, čili papriky a karí korenie. Veľa indických jedál sa začína variť tak, že na panvici zohrejeme olej, do ktorého dáme opražiť horčicové semienka. Keď sa rozpukajú, pridáme rascu a cesnak, potom čerstvý zázvor a čili papričky a na záver mäso či zeleninu. Jedlá potom odlišuje korenie, ak pridáme karí, je to karí jedlo. Špeciality, kde je základnou koreninou kurkuma, sú sladšie a okrem kokosu sa do nich používajú aj paradajky, ktoré zahustia."

SkryťVypnúť reklamu

Pochúťky na červeno

Typické pre indickú kuchyňu sú aj tandori. "Sú to vlastne veľké hlinené pece. Dovnútra sa vkladá mäso a ryby ochutené tandori korením. Je ostro červené a všetko zafarbí. Tandori má vynikajúcu chuť. Mäso sa v ňom pácuje a potom sa pečie aj s 'nán', čo je akási placka z kysnutého cesta. Pri pečení sa nafúkne a vznikne v nej diera, ktorá sa naplní."

Z indickej kuchyne má Andrea rada aj vysmážané chrumkavé mini placky pripravené z fazuľovej múky. Polievajú sa okoreneným jogurtom alebo sladkou tamaridnovou omáčkou.

Od manžela sa Andrea naučila jesť kvantá zeleniny, takže dnes varí sedemdesiatpäť percent zeleninových jedál. Mäsa sa však celkom nezriekla, keď dostane chuť, pokojne si spraví kurča či šťavnatý steak. Jameel sa pri nej naučil jesť ryby a morské plody. A obľúbil si slovenskú kuchyňu.

SkryťVypnúť reklamu

Na slovenskú nôtu

Na Slovensku si Jameel najčastejšie objednáva vyprážaný syr, ktorý v Kanade nepoznajú. Chutí mu aj pstruh na modro, treska a bryndzová nátierka. Miluje granadír a slovenský špenát s volským okom. No a zbožňuje naše vianočné koláče.

"To tiež v Kanade nie je. Na Vianoce sa pečú torty a zákusky, ale maximálne dva druhy. Celkovo sa tam oveľa menej varí a pečie, ľudia chodia jesť skôr von. Aj na Vianoce sa pripraví morka a torta a tým sa hodovanie končí. Preto bol veľmi prekvapený, keď zažil slovenskú pohostinnosť, priam obžerstvo, ktoré sa u nás praktizuje každé sviatky či rodinné oslavy."

Andrea má na Slovensku veľa priateľov a keď príde do Bratislavy, varí im indické špeciality. Spočiatku si koreniny vozila z Londýna, potom však zistila, že výber je aj v neďalekej Viedni.

SkryťVypnúť reklamu

"Niektoré základné ingrediencie chutia na Slovensku celkom inak ako v Kanade. Cesnak je tu oveľa ostrejší, cukor sladší a soľ slanšia. Musím si na to dávať pozor, lebo inak všetko presolím a presladím."

BARBORA DVOŘÁKOVÁ

FOTO - ARCHÍV A. G.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 516
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 186
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 701
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 826
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 980
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 676
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 786
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 487
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu