Vo Francúzsku preto zaviedli v roku 1930 Appellation d‘Origine Contrôlée, teda systém, ktorý má zabezpečiť rozvoj, reguláciu a kvalitu produkcie vín.
Cestoviny s pórom
Cestoviny, najlepšie dlhé ploché rezance, uvaríme vo väčšom množstve osolenej vody. Medzitým ošúpeme cibuľu, nadrobno ju nasekáme a necháme zosklovatieť na olivovom oleji. Očistíme pór a nakrájame ho na centimeter široké kolieska. Očistené šampiňóny nakrájame na plátky, šunku nakrájame na malé kocky a všetko pridáme k cibuli. Dusíme, až kým sa neodparí tekutina. Potom zalejeme smotanou a varíme ešte pár minút. Ochutíme petržlenovou vňaťou, mletým čiernym korením a osolíme.
Omáčku zmiešame s cestovinou.
Na zapíjanie môžete skúsiť alsaské značkové biele víno Gentil, ročník 1999, Eugene Klipfel, obsah alkoholu 12 percent. Víno má výraznú vôňu ovocia, v ktorej však nájdete aj vanilku a škoricu. V lahodnej chuti, ktorej pristane vychladenie na nižšiu teplotu, objavíte zase med a korenistosť. (dav)