Dobytok musí prísť na bitúnok odpočinutý, preto ho po prevoze na niekoľko hodín ustajnia. Pohybuje sa v skupinkách, na ktoré je zvyknutý, aby nedošlo k zbytočným výbojom. Až po oddychu dobytok presunú na zabíjaciu linku. Naženú ho do akýchsi uličiek so zábradlím po bokoch, ktoré vedú k omračovacej miestnosti. Tá býva oddelená dverami alebo stenou, aby zvieratá nevideli, čo sa vnútri deje. Omračovacia miestnosť je malá, aby zviera mohli znehybniť. Omráčia ho viazanou strelou, čo je akýsi bodec s rukoväťou a rozbuškou. Potom zviera zavesia za nohy na pásový dopravník a vykrvia. Podľa normy musí vykrvenie nastať do jednej minúty. Ak sa tak nestane, veterinárny lekár môže zviera vyradiť.
„Hospodárske zvieratá majú byť odchované najmä na väčších plochách v nižších koncentráciách s výbehmi alebo možnosťou pastvy. Podľa prieskumov Slobody zvierat a informácií, ktoré nám poskytli pracovníci veľkochovov, vieme, že z ekonomických alebo prevádzkových dôvodov sa tieto zásady často nedodržiavajú. Ešte i dnes môžete na slovenských farmách vidieť kravy s reťazami vrastenými v krčnej oblasti či s prerastenými paznechtami, stopami po bití a pichaní dobytka vidlami,“ tvrdí Piloušková zo Slobody zvierat.