1. V anglických puboch nebýva dobrým zvykom, abz ste na stole nechali zopár drobných sprepitného. Ak sa chcete zachovať slušne, patrí sa čašníkovi objednať pivo, ktoré však on nevypije, len si zaň nechá peniaze. A aký tringelt treba nechať v londýnskom taxíku?
a) zhruba 10 percent z precestovanej sumy
b) v taxikoch nebýva zvykom nechávať tringelt
2. Ak by ste aj nechceli nechať sprepitné v reštaurácii v arabskom svete, vedzte, že sa vás obsluhujúci personál priamo spýta, koľko mu dáte. "Všimné" je tu niečo, čo slúži ako "priepustka" do všetkých sfér života. Odtiaľto pochádza i slovo, ktoré sme Arabom prevzali. Ktoré to je?
a) bakšiš
b) tringelt
3. V Austrálii je všetko naopak! Čašník ani taxikár nebudú čakať, že od vás niečo dostanú, ale keď dostanú, potešia sa. Otázka znie - má u protinožcov tringelt dopad na to, aká bude kvalita obsluhy?
a) áno
b) nie
4. V Ázii je to rôzne. Čo krajina, to iný zvyk. V Japonsku od vás nikto nebude čakať sprepitné, ale keď ho dostane, vezme si. Nesmie však byť nižšie než desať percent sumy a už vôbec nie v drobných minciach, lebo vás bude čašník naháňať, aby vám vrátil "zabudnuté peniaze". A ako je to v Singapure?
a) sprepitné je súčasťou účtu a predstavuje 5 percent z platenej sumy
b) zákon zakazuje dávať i prijímať sprepitné
5. Sprepitné síce v Taliansku nie je povinné, ale je znakom "dobre vychovaného človeka". Čašníkovi v lepších reštauráciách treba dať 5 až 10 percent z platenej sumy, v menej vychýrených podnikoch stačí dve-tritisíc lír. Taxikár sa poteší, ak mu účet zaokrúhlite jednoducho smerom nahor. A teraz sa vžite do úlohy boháča, ktorému poslíček v hoteli odniesol do izby batožinu. Koľko by ste mu dali, aby ste nezostali v hanbe?
a) dvetisíc lír
b) desaťtisíc lír
Správne odpovede: 1a, 2a, 3b, 4b, 5a