Zber hrozna v slovenskej tokajskej oblasti. FOTO-TASR
BRATISLAVA, BUDAPEŠŤ - Dlhotrvajúci spor o produkciu tokajského vína sa tento týždeň skončil dohodou medzi Maďarskom a Slovenskom. Podľa dohody, ktorá vznikla v Komárne, Slovensko bude môcť pestovať hrozno v tokajskej vínnej oblasti na celkovej ploche 565 hektárov. Oproti pôvodným slovenským požiadavkám je to výrazný pokles, keďže naši vinári považovali za tokajskú oblasť vinice na ploche 908 hektárov. Ústupok urobili aj Maďari, ktorí doteraz za pravú tokajskú oblasť označovali len tri prihraničné obce.
"Podstatou dohody je, že na tejto celej oblasti, ktorú je možné vnímať ako uzatvorenú vinársku oblasť rozdelenú pred časom hranicami, bude možné produkovať podľa rovnakých pravidiel dobre známe tokajské vína," povedal štátny tajomník maďarského ministerstva poľnohospodárstva a rozvoja vidieka Tibor Szanyi.
Nájdenie dohody s Maďarskom potvrdila aj hovorkyňa slovenského ministerstva pôdohospodárstva Katarína Czajliková s tým, že konečnú zmluvu by mali podpísať v najbližších dňoch.
"Nedokážem posúdiť, aké boli vyjednávacie pozície zástupcov Slovenska, ale podľa môjho názoru je toto kompromisné riešenie lepšie, než keby k dohode nedošlo a Slovensko by nemohlo vyrábať víno pod značkou Tokaj vôbec," povedal jeden z troch najväčších producentov slovenského tokajského vína Jaroslav Ostrožovič z obce Veľká Tŕňa.
Slovensko podľa dosiahnutej dohody do jedného mesiaca vyradí z trhu dvojputňové asu (výber) a vína líšiace sa od maďarského tokajského, ktoré ešte má na sklade, umiestni rok po ich dozretí na trh. Po týchto krokoch bude možné produkovať tokajské iba v rámci jednotného uzatvoreného systému. To znamená, že tokajské víno sa bude aj na Slovensku vyrábať podľa maďarských pravidiel, aby malo jednotnú kvalitu.
(tasr, čtk)