BRATISLAVA - Vlani sa na Slovensku skonzumovalo viac ako 50 miliónov litrov liehovín, z čoho len 38 miliónov dodali na trh registrovaní producenti. Zvyšok pripadol na nelegálnu výrobu alebo pašovaný tovar. Uviedol to predseda Združenia výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Ján Király. Podľa neho priťahujú pozornosť pašerákov a neserióznych producentov najmä menšie obchody a pohostinstvá na vidieku, dosahujúce v dôsledku nižších cien relatívne vysoký obrat. Licenčnému konaniu a registrácii by preto nemala podľa liehovarníkov podliehať iba produkcia, ale aj distribúcia a predaj liehu a liehovín.
Podľa hovorcu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislava Nemca situáciu pri novelizácii zákona o výrobe a obehu liehu komplikovali doterajšie protichodné postoje dvoch liehovarníckych zoskupení - Združenia výrobcov liehu a liehovín na Slovensku a Asociácie platiteľov spotrebnej dane z liehu a liehovín - v otázke, či sa má aj ďalej povoľovať prevádzka liehovarov v prenajatých priestoroch. Predstavitelia obidvoch inštitúcií napokon dospeli ku kompromisu.
Zhodli sa, že výroba a spracovanie liehu by sa mali povoľovať aj v prenajatých priestoroch, ale len vtedy, ak prenajímateľ zaručí plnenie daňovej a odvodovej povinnosti vlastným majetkom. Záruka by sa mohla poskytovať až do výšky trhovej hodnoty prenajatého závodu, ktorá sa určí znaleckým posudkom, čo zabráni špekulantom ukracovať štát na daniach.
(sita)