O Kávě a čaji, aneb víme, proč je pijeme?
Kniha hovorí o vlastnostiach kávy a čaju, ktoré človek vníma ako príjemné. Zastavuje sa však aj pri vplyve kokaínových nápojov na ľudské zdravie. Ide o súhrn toho, čo zistila veda v laboratóriách, klinický výskum, dlhodobé prieskumy veľ-kých skupín populácií. Kniha najskôr približuje rastliny, ktoré ponúkajú tieto zaujímavé plody, druhá časť hovorí o účinkoch a tretia hľadá odpoveď na otázku, prečo ich pijeme - o závislosti, bdelosti, ospalosti či spánku, mentálnej výkonnosti, vplyv na svaly, energiu a pohyb.
Libor Ševčík
Hledaní pravdy o víně
Červené vína
Po úspešnej knihe o bielom víne ponúka autor zaujímavé riadky aj o červenom víne. Jednotlivé kapitoly sa venujú popisu jednotlivých odrôd vinnej révy a preslávených vinárských lokalít. Sú tu aj rady, ako kupovať víno a ako čítať etikety, ako ho ochutnávať a takisto aké víno sa hodí k akému jedlu, ktoré víno použiť na varenie. Autor sa tiež venuje problematike vplyvu vína na zdravie človeka.
Libor Ševčík
Hledaní pravdy o víně
Šumivé vína a brandy
Kniha približuje históriu výroby šumivých vín a ich etikiet, minimum týkajúce sa technológie výroby šumivých vín, informácie o tom, ako sekt správne otvárať a servírovať, kedy a k čomu je vhodné piť sekt. Autor tiež predstavuje známe francúzske oblasti i českú a moravskú históriu výroby šumivých vín, a takisto ostatné krajiny. Pristavuje sa tiež pri vinných špecialitách a vinných destilátoch a perlivých koktejloch.
Libor Ševčík
Hledaní pravdy o víně
Víno a jídlo
Ako uvádza autor, v publikácii sa nachádzajú jednoduché a lacné recepty na každodenné užívanie a rovnako tak rafinované recepty hodiace sa k slávnostnejším príležitostiam. Majú byť dobrou inšpiráciou pre rozvíjanie kuchárskej fantázie a na podporu a umocnenie zážitkov z dobrého jedla a kvalitného vína. Ponúka variácie s vínom pri bezmäsitých jedlách, morských plodoch, sladkovodných i morských rybách, hydine a ostatných druhoch mäsa. Sú tu recepty na omáčky a marinády, čínsku kuchyňu a múčniky.
Zdeněk Hrabica
Pivo na talíři
K dispozícii je 304 receptov z českej i medzinárodnej kuchyne, ktorých potrebnou prísadou je aj pivo. Sú to aj múčniky na pive a miešané nápoje s pivom. Pripojené sú aj rady, ako správne zaobchá-dzať s pivom pri varení v kuchyni, ale aj informácie o pive nielen v kuchyni.
Michael Dobromil Klíma
Nová italská kuchyně
Publikácia je prehliadkou talianskej kuchyne. Predstavuje taliansku kuchyňu a zároveň v jednotlivých kapitolách ponúka samostatné recepty na rôzne druhy pokrmov - predkrmy, šaláty, dressingy a marinády, polievky, cestoviny, noky, polentu, ryžu, omáčky, šťavy a ragú, mäsové pokrmy, zeleninové recepty. Veľká časť je venovaná príprave klasickej talianskej pizze. Nechýbajú však ani teplé a studené múčniky.
Michael Dobromil Klíma
Nový mexická kuchyně
Predstavuje korene mexickej kuchyne, jej jedlá a ich chuť. Autor ponúka prehľad základných surovín tohto druhu kuchyne, prehľad prípravy mexických pokrmov a tiež nevyhnutné kuchynské zariadenia. Podstatnú časť publikácie tvoria samotné recepty.
Miloš Příbramský
Lyžování
Úvod publikácie predstavuje najskôr históriu lyžovania a predovšetkým jeho vývojové etapy. V ďalšej časti potom možno nájsť cenné rady pre výber lyžiarskej výzbroje a výstroje, ako aj možnosti údržby a mazania zjazdových lyží. Podstatnú časť knihy však tvorí základné lyžovanie. Autor sa najprv venuje všeobecnej lyžiarskej príprave - manipulácii s lyžiarskou výzbrojou, postojom a pohybom na lyžiach na mieste, pádom a vstávaniu, obratom na rovine, obratom na svahu, pohybom na rovine i svahu, brzdeniu a podobne. Ďalšia časť sa potom venuje špecializovanej lyžiarskej príprave, zvládaniu oblúkov, jazde na zľadovatenom povrchu. Svoje miesto tu nachádza aj carvingové lyžovanie. Záver publikácie je venovaný kondičnej príprave a strečingu, regenerácii a bezpečnosti na zjazdovkách. Nachádza sa tu tiež vysvetlenie niektorých pojmov.
Libor Soumar, Emil Bolek
Běh na lyžích
Aj tu patrí úvod vzniku lyží, predportovému lyžovaniu i vzniku lyžiarskeho športu. Svoje miesto tu má aj vybavenie lyžiara. Nemenej dôležitá je čas venovaná príprave lyží. Nachádzajú sa tu totiž informácie o rozlišovaní druhu snehu, voskovaní lyží, ako správne vyberať vosky a ako ich používať. V ďalšej časti sa už autori venujú samotnej technike behu na lyžiach od najjednoduchších úkonov až po detailnejšie rady týkajúce sa správneho klasického spôsobu behu, ako aj správnej korčuliarskej techniky. Nájsť tu tiež možno aj rady týkajúce sa tréningu pre tento druh športu, ako aj tréningové prostriedky vhodné v mimosezónnom období. Záver je venovaný zimnej turistike a nebezpečenstvu na horách.
Grada Publishing