Dostatočný prísun čerstvého vzduchu je základným predpokladom príjemného pocitu v byte a zdravého bývania. Najčastejšie meníme vzduch vetraním, drahší, ale účinnejší spôsob pomocou klimatizácie minimalizuje vniknutie prachových častíc a alergénov do bytu.
Minimálny objem vzduchu v miestnosti závisí od množstva osôb, ktoré sa v nej zdržujú a od činností, ktoré tam vykonávajú. Vetranie neprivádza len čistý vzduch, odstraňuje aj nežiaduce častice a pachy, nadmernú vlhkosť z varenia, dýchania, prania.
Koľko vzduchu treba meniť?
Samovoľne sa mení vzduch škárami a netesnosťami najmä v okenných rámoch a krídlach. Tým sa však nekontrolovane zbavujeme aj energie vynaloženej na vykúrenie priestoru. Byty s vymenenými okennými systémami treba intenzívnejšie vetrať.
Miestnosť s objemom 50 kubických metrov by mala mať za hodinu vymenenú polovicu objemu vzduchu, teda 25 kubických metrov.
V kuchyniach, hygienických miestnostiach, fitnes sa blíži hranica vzduchu potrebného na výmenu k sto percentám. V kuchyniach by sa dokonca mal vzduch vymeniť 5-8 ráz za hodinu alebo treba počítať s dávkou až 36 kubických metrov na osobu za hodinu. Pre WC misu je potrebná dávka 30 kubických metrov za hodinu a pre sprchu až 60 kubických metrov za hodinu.
Nebezpečné škodliviny
Základné látky, ktoré môžu vo väčšej koncentrácii nepriaznivo vplývať na naše zdravie, sú kysličník uhličitý z dýchania a spaľovania plynu bez odťahu, kysličníky dusíka zo spaľovania, ktoré oslabujú dýchacie cesty, a nadmerná vlhkosť okrem zdravia napáda aj stavebné konštrukcie.
Ďalšími nebezpečnými látkami sú vyparujúci sa formaldehyd a organické prchavé zlúčeniny zo stavebných materiálov a nábytku, bežný prach, rádioaktívny radón unikajúci zo stavebných materiálov a prenikajúci z podložia a napokon aj mikroorganizmy.
Hygienické požiadavky hovoria o potrebe možnosti vetrať ventilátorom v miestnosti bez priameho okna, ktoré sa dá otvoriť. Ventilátor však nenahradí vetranie otvoreným oknom. Ventilátory so snímačmi vlhkosti však pomôžu kvalite bývania. Ich odvod by mal byť vyvedený z bytu von.
Optimálne vetranie
Do kuchyne musíme dať ventilátor nad varnú plochu, keď ide o bezokenný priestor miesta, kde sa varí, keď kuchynská linka priamo nadväzuje na bytové jadro, keď kuchyňa alebo priestor na varenie je menší než 8 štvorcových metrov alebo ak ide o byt s plochou menšou než 50 štvorcových metrov, v ktorom sa varí pri výške miestnosti (2,6 metra).
Trvalé vetranie je možné len v teplých, zväčša letných mesiacoch. Inak sa steny ochladzujú a zvyšujú sa výdavky na kúrenie. Tiež je lepšie miestnosti vetrať postupne, nie všetky naraz. Dokonca v miestnosti so zlým stavom okien a netesnosťami v nich netreba vetrať, ak v nich nie je žiadna osoba. Tam, kde sa zdržujeme zriedkavo, stačí vetrať raz za niekoľko dní.
Optimálne nárazové vetranie je podmienené ročným obdobím a vonkajšou teplotou. V decembri, januári a vo februári stačí vetrať päť minút, v marci a novembri desať minút, v apríli a októbri pätnásť minút, najlepšie každú hodinu. Častejšie treba vetrať tam, kde sa fajčí. Pri používaní náterov a čistiacich prostriedkov v interiéri je lepšie vybrať si také, ktoré neobsahujú organické rozpúšťadlá. (ľš)