meno citrus paradisi.
Historickým pre grapefruit bol rok 1823 - vtedy ho z Barbadosu doviezli na Floridu a začal sa tu pestovať. Veľké pestovateľské oblasti však môžeme nájsť nielen na Floride, ale aj v Španielsku, Maroku, Izraeli, Jordánsku, Južnej Afrike, Brazílii, Mexiku, Jamajke a v juhovýchodnej Ázii.
V roku 1980 si jeden pozorný záhradkár všimol, že grapefruitové jadierka na hromade kompostu nezhnili. Bol to lekár, nositeľ Einsteinovej ceny, fyzik, imunológ a špecialista na výskum prírodných liečebných prostriedkov dr. Jacob Harich. Pustil sa do bádania, aby preskúmal fenomén zo svojho kompostu. Výsledok bol nečakaný a prekvapujúci: zistil, že v jadierkach grapefruitu je ukrytá látka s antibiotickými účinkami.
V nasledujúcich rokoch sa uskutočnili mnohé ďalšie výskumy v celom rade inštitútov vo Francúzsku, v Nemecku, Brazílii či USA, ktoré potvrdili, že účinky grapefruitového extraktu ako prírodnej alternatívy k chemicky vyrábaným prostriedkom majú najbližšie k ideálnej antimikrobiálnej látke.