BRATISLAVA – Tento týždeň robia v predajniach a skladoch potravín veterinárne kontroly mäsa, lahôdkových a ďalších mäsových výrobkov. Ide o to, aby sa z obehu vylúčili výrobky obsahujúce hovädzie mäso, prípadne hovädzie orgány, ktoré by mohli pochádzať z krajín s výskytom choroby BSE. Kontroly sa týkajú aj potravín určených pre psy a mačky.
„U nás bola kontrola vo štvrtok. Veterinári najprv bez toho, aby sa ohlásili, preverili tovar v regáloch. Potom prišli za nami, aby si mohli prezrieť aj sklad a spísať záznam. Nič z nášho tovaru nevyradili,“ povedala včera Monika Straková z marketingu hypermarketu Tesco v Bratislave-Petržalke. Dodala, že na všetky čerstvé výrobky, lahôdkové mäsové výrobky, konzervy či polotovary si už zadovážili potrebné certifikáty z centrály z Prahy. „Každú chvíľu máme dostať aj certifikáty, ktoré sa týkajú potravy pre domáce zvieratá.“
Takýmto spôsobom musí u nás zdokladovať mäsové výrobky každý dodávateľ. Neidentifikovateľné kusy sa vyraďujú. Ako uviedol minister pôdohospodárstva Pavel Koncoš, kapacity veterinárnych a ďalších inšpekcií sú síce obmedzené, ale veterinárne „prečesávanie“ predajnej siete a skladov by malo byť do týždňa hotové.
Náklady spojené s vylúčením rizík choroby šialených kráv budú vyše 900 miliónov korún. Toľko je potrebné vynaložiť na testovanie slovenských kráv, na dobudovanie bitúnkov, na vybavenie kafilérií. Časť peňazí dostanú aj chovatelia dobytka ako kompenzáciu za klesajúci dopyt po hovädzom mäse. Podľa Koncoša dosiahol u nás tento pokles 30 až 40 percent.
TÁŇA RUNDESOVÁ