Zuzana Haasová (23) - herečka a speváčka. Je na voľnej nohe, no účinkuje vo viacerých inscenáciách. V Štúdiu L + S hrá v predstavení Čo zostalo z lásky a v Prešporskom divadle v Limonádovom Joeovi. Momentálne pripravuje v Pezinku producentsky a organizačne kultúrny festival s názvom Májové šansóny, na ktorom si zaspieva s kapelou Funny Fellows. Odznejú tam aj pesničky z predstavení, v ktorých hrá - zo Smelého zajka a z predstavenia Zlaté kura. S Romanom Féderom pripravujú hudobnú rozprávku Ako Tóno hľadal tóny a hru dvoch hercov - MANNA.
V rodine Haasovcov bol šéfkuchárom otec. Mama sa špecializovala na rýchlovky. V rodine s troma dcérami - Ivetou, Monikou a Zuzanou - začalo byť varenie problémom, keď sa u dvoch z nich objavili zdravotné ťažkosti. Monika (kedysi populárna Bambuľka zo seriálu Bambuľkine dobrodružstvá) začala mať poruchy trávenia, pre ktoré drží dodnes bezlepkovú diétu, a najmladšia Zuzana má zas od siedmich rokov cukrovku.
Rodičia dnes úspešných sestier (textilná dizajnérka a dve herečky) boli spočiatku z diagnóz svojich dcér zhrození, no postupne si na to zvykli a celá rodina sa prispôsobila. Na rodinných oslavách a počas sviatkov si aj Monika aj Zuzana pochutnajú na maminom kurčati na pive, babičkinej slepačej polievke s domácimi rezancami či na chutných šalátoch. Ak má narodeniny Monika, torta je bezlepková, ak Zuzana, podáva sa torta diabetická.
Bez chrenu vydrží
Zuzana ako dieťa nemala rada to, čo dnes miluje: majonézové šaláty a cviklu. Existuje iba jedna vec, ktorú stále nedokáže prehltnúť - ostrý chren. V zaváranej cvikle jej však neprekáža. Život s cukrovkou pre ňu nepredstavuje problém. Otec ju už ako malé dievčatko naučil piť čaj a kakao bez cukru, odvykla si od sladkostí.
S dostupnosťou diabetických výrobkov nemali rodičia nikdy také ťažkosti ako s Monikinou bezlepkovou diétou. Za socializmu bolo totiž dostať bezlepkovú múku iba na dobierku a mama z nej piekla bezlepkový chlieb. Dnes už takéto starosti pominuli - v obchodoch je veľký výber bezlepkových i diabetických výrobkov.
Dedko Mikuláš
Keď boli Monika a Zuzka malé, vždy túžili jesť to, čo nemohli, a tak si navzájom jedlá závideli. Monika si mohla pochutnávať napríklad na tvarohových guľkách, Zuzka zas na cestovine. Stalo sa, že si taniere aj vymenili, rodičia to však veľmi rýchlo zistili. Monikin prehrešok proti diéte sa vždy prejavil na pokožke, z čoho sa bolo treba mesiac liečiť.
Svojim vnučkám posielala jedlá po dedkovi aj babička. Samozrejme, každej niečo iné. Starého otca začali preto volať dedko Mikuláš.
K jedlu inzulín
"Spočiatku to má každý cukrovkár ťažké," hovorí Zuzka. Ja som sa však naučila na presné dávky jedla, podľa ktorých si vždy sama naordinujem množstvo inzulínu. Každodenne rátam: ak zjem zeleninu a syr, musím si dať takú dávku, ak niečo iné, zase inú dávku."
V inzulínovom pere, ktoré nosí vždy so sebou, je lieku aj na dva týždne. Pero je také ostré, že vpich ani necíti.
Jahodová roláda
Hoci je Zuzana z troch sestier najmladšia, naučila sa variť ako prvá. Ako šesťročná uvarila rýchlogule, keď mala jedenásť, upiekla výbornú jahodovú roládu s diabetickým cukrom. Vtedy prestala mať pocit nespravodlivosti, že nemôže jesť koláče, prípadne len jeden druh, ktorý ponúkali cukrárne. A naopak, nadobudla istotu, že si môže kedykoľvek čokoľvek pripraviť sama.
Najobľúbenejší zákusok - babičkin viedenský rezeň
Zuzana v kuchyni rada experimentuje a improvizuje, takže žiadne jej jedlo sa nepodobá na to, čo urobila predtým. Do polievok pridáva obilniny, ľanové semienka, koriander a špeciálne korenia. Hoci uprednostňuje mäsá na prírodný spôsob, babičkiným klasickým viedenským rezňom nedokáže odolať - sú jej najobľúbenejším zákuskom.
Na jej jedálnom lístku nechýba ani zelenina. Dá si aj cibuľu - buď surovú, alebo usmaženú do chrumkava.
Zo svojej choroby si časom urobila výhodu vo svojom povolaní. Ak má jej telo viac inzulínu, priberá, ak menej, chudne, a potom dokáže znížiť aj dávku jedla. Tak dokáže meniť svoj vzhľad podľa potrieb režisérov.
FOTO - DESANA DUDÁŠOVÁ
Recepty Zuzany Haasovej
Moje placky
1 kg kyslej kapusty, 1 vajce, polohrubá múka podľa odhadu, štipka soli, čierne korenie, majoránka, cesnak
Kyslú kapustu umyjeme vo vode, vyžmýkame a nadrobno posekáme. Pridáme vajce, odhadom múku na spojenie, soľ, čierne korenie, majoránku a pretlačený cesnak. Premiešame. Placky vysmážame na oleji z oboch strán.
Rýchlogule
1 vajce, 1/4 kg tvarohu, 5 lyžičiek hrubej múky, (diabetický) cukor, soľ, maslo, kakao, škorica
Vo veľkom hrnci necháme zovrieť osolenú vodu. Medzitým zo všetkých ingrediencií vymiesime hustú hmotu. Vytvarujeme gule, do ktorých môžeme podľa chuti pridať ovocie. Pripravené gule varíme vo vode, kým nevyplávajú na povrch. Vyberieme, posypeme kakaom, prípadne škoricou, cukrom (diabetickým) a polejeme rozpusteným maslom.
Roman na ružovo
70 g predvarených neochutených kreviet, smotana na šľahanie, biely alkohol, maslo, soľ, trocha octu, prípadne šťava z citróna, kukurica
Predvarené krevety krátko podusíme s maslom na panvici. Potom prilejeme trochu bieleho alkoholu. Flambujeme. Pridáme šľahačku, trošku soli, šťavu z citróna alebo trocha octu podľa chuti, kým nevznikne omáčka. Podávame s konzervovanou kukuricou v sladkokyslom náleve a s bielym chlebom alebo pečivom.