V kuchyni s herečkou a speváčkou Zuzanou Haasovou

V rodine Haasovcov bol šéfkuchárom otec. Mama sa špecializovala na rýchlovky. V rodine s troma dcérami - Ivetou, Monikou a Zuzanou - začalo byť varenie problémom, keď sa u dvoch z nich objavili zdravotné ťažkosti. Monika (kedysi populárna Bambuľka ...

Zuzana Haasová (23) - herečka a speváčka. Je na voľnej nohe, no účinkuje vo viacerých inscenáciách. V Štúdiu L + S hrá v predstavení Čo zostalo z lásky a v Prešporskom divadle v Limonádovom Joeovi. Momentálne pripravuje v Pezinku producentsky a organizačne kultúrny festival s názvom Májové šansóny, na ktorom si zaspieva s kapelou Funny Fellows. Odznejú tam aj pesničky z predstavení, v ktorých hrá - zo Smelého zajka a z predstavenia Zlaté kura. S Romanom Féderom pripravujú hudobnú rozprávku Ako Tóno hľadal tóny a hru dvoch hercov - MANNA.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

V rodine Haasovcov bol šéfkuchárom otec. Mama sa špecializovala na rýchlovky. V rodine s troma dcérami - Ivetou, Monikou a Zuzanou - začalo byť varenie problémom, keď sa u dvoch z nich objavili zdravotné ťažkosti. Monika (kedysi populárna Bambuľka zo seriálu Bambuľkine dobrodružstvá) začala mať poruchy trávenia, pre ktoré drží dodnes bezlepkovú diétu, a najmladšia Zuzana má zas od siedmich rokov cukrovku.

Rodičia dnes úspešných sestier (textilná dizajnérka a dve herečky) boli spočiatku z diagnóz svojich dcér zhrození, no postupne si na to zvykli a celá rodina sa prispôsobila. Na rodinných oslavách a počas sviatkov si aj Monika aj Zuzana pochutnajú na maminom kurčati na pive, babičkinej slepačej polievke s domácimi rezancami či na chutných šalátoch. Ak má narodeniny Monika, torta je bezlepková, ak Zuzana, podáva sa torta diabetická.

SkryťVypnúť reklamu

Bez chrenu vydrží

Zuzana ako dieťa nemala rada to, čo dnes miluje: majonézové šaláty a cviklu. Existuje iba jedna vec, ktorú stále nedokáže prehltnúť - ostrý chren. V zaváranej cvikle jej však neprekáža. Život s cukrovkou pre ňu nepredstavuje problém. Otec ju už ako malé dievčatko naučil piť čaj a kakao bez cukru, odvykla si od sladkostí.

S dostupnosťou diabetických výrobkov nemali rodičia nikdy také ťažkosti ako s Monikinou bezlepkovou diétou. Za socializmu bolo totiž dostať bezlepkovú múku iba na dobierku a mama z nej piekla bezlepkový chlieb. Dnes už takéto starosti pominuli - v obchodoch je veľký výber bezlepkových i diabetických výrobkov.

Dedko Mikuláš

Keď boli Monika a Zuzka malé, vždy túžili jesť to, čo nemohli, a tak si navzájom jedlá závideli. Monika si mohla pochutnávať napríklad na tvarohových guľkách, Zuzka zas na cestovine. Stalo sa, že si taniere aj vymenili, rodičia to však veľmi rýchlo zistili. Monikin prehrešok proti diéte sa vždy prejavil na pokožke, z čoho sa bolo treba mesiac liečiť.

SkryťVypnúť reklamu

Svojim vnučkám posielala jedlá po dedkovi aj babička. Samozrejme, každej niečo iné. Starého otca začali preto volať dedko Mikuláš.

K jedlu inzulín

"Spočiatku to má každý cukrovkár ťažké," hovorí Zuzka. Ja som sa však naučila na presné dávky jedla, podľa ktorých si vždy sama naordinujem množstvo inzulínu. Každodenne rátam: ak zjem zeleninu a syr, musím si dať takú dávku, ak niečo iné, zase inú dávku."

V inzulínovom pere, ktoré nosí vždy so sebou, je lieku aj na dva týždne. Pero je také ostré, že vpich ani necíti.

Jahodová roláda

Hoci je Zuzana z troch sestier najmladšia, naučila sa variť ako prvá. Ako šesťročná uvarila rýchlogule, keď mala jedenásť, upiekla výbornú jahodovú roládu s diabetickým cukrom. Vtedy prestala mať pocit nespravodlivosti, že nemôže jesť koláče, prípadne len jeden druh, ktorý ponúkali cukrárne. A naopak, nadobudla istotu, že si môže kedykoľvek čokoľvek pripraviť sama.

SkryťVypnúť reklamu

Najobľúbenejší zákusok - babičkin viedenský rezeň

Zuzana v kuchyni rada experimentuje a improvizuje, takže žiadne jej jedlo sa nepodobá na to, čo urobila predtým. Do polievok pridáva obilniny, ľanové semienka, koriander a špeciálne korenia. Hoci uprednostňuje mäsá na prírodný spôsob, babičkiným klasickým viedenským rezňom nedokáže odolať - sú jej najobľúbenejším zákuskom.

Na jej jedálnom lístku nechýba ani zelenina. Dá si aj cibuľu - buď surovú, alebo usmaženú do chrumkava.

Zo svojej choroby si časom urobila výhodu vo svojom povolaní. Ak má jej telo viac inzulínu, priberá, ak menej, chudne, a potom dokáže znížiť aj dávku jedla. Tak dokáže meniť svoj vzhľad podľa potrieb režisérov.

FOTO - DESANA DUDÁŠOVÁ

Recepty Zuzany Haasovej

Moje placky

SkryťVypnúť reklamu

1 kg kyslej kapusty, 1 vajce, polohrubá múka podľa odhadu, štipka soli, čierne korenie, majoránka, cesnak

Kyslú kapustu umyjeme vo vode, vyžmýkame a nadrobno posekáme. Pridáme vajce, odhadom múku na spojenie, soľ, čierne korenie, majoránku a pretlačený cesnak. Premiešame. Placky vysmážame na oleji z oboch strán.

Rýchlogule

1 vajce, 1/4 kg tvarohu, 5 lyžičiek hrubej múky, (diabetický) cukor, soľ, maslo, kakao, škorica

Vo veľkom hrnci necháme zovrieť osolenú vodu. Medzitým zo všetkých ingrediencií vymiesime hustú hmotu. Vytvarujeme gule, do ktorých môžeme podľa chuti pridať ovocie. Pripravené gule varíme vo vode, kým nevyplávajú na povrch. Vyberieme, posypeme kakaom, prípadne škoricou, cukrom (diabetickým) a polejeme rozpusteným maslom.

SkryťVypnúť reklamu

Roman na ružovo

70 g predvarených neochutených kreviet, smotana na šľahanie, biely alkohol, maslo, soľ, trocha octu, prípadne šťava z citróna, kukurica

Predvarené krevety krátko podusíme s maslom na panvici. Potom prilejeme trochu bieleho alkoholu. Flambujeme. Pridáme šľahačku, trošku soli, šťavu z citróna alebo trocha octu podľa chuti, kým nevznikne omáčka. Podávame s konzervovanou kukuricou v sladkokyslom náleve a s bielym chlebom alebo pečivom.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 587
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 307
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 121
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 338
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 911
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 863
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 392
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu