Bratislava 18. apríla (TASR) - Prísne hygienické normy Európskej únie (EÚ) pred jej májovým rozšírením vystavili stop na ďalšiu činnosť pre celkovo 217 slovenských potravinárskych podnikov.
Vyplýva to zo súhrnných informácií Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Z dôvodu zastaranosti svojich prevádzok musí z trhu odísť celkovo 61 bitúnkov, 70 rozrábkarní červeného mäsa, 55 výrobní mäsových produktov, 13 prevádzkarní na spracovanie hydiny, 10 mliekarní, 5 spracovateľov rýb, dvaja výrobcovia vaječných výrobkov a jeden spracovateľ králičieho mäsa. Ministerstvo pôdohospodárstva pritom už dávnejšie zverejnilo, že v zatváraných závodoch príde o prácu maximálne asi 3 000 ľudí.
Naopak po patričnom zainvestovaní do svojej obnovy podmienky EÚ v plnom rozsahu splnilo zhruba 50 bitúnkov, takmer 60 podnikov produkujúcich hotové mäsové výrobky, asi tridsiatka veľkých mliekarní a rovnako zhruba tridsiatka hydinárskych podnikov. Rozsah firiem s ktorými Slovensko prejde na spoločný trh únie je širší o ďalších 11 firiem, ktoré síce nie sú plne pripravené, ale Brusel im už schválil prechodné obdobia počas ktorých si môžu investície dokončiť. Svoje produkty budú môcť dovtedy predávať len na domácom trhu.
Minister pôdohospodárstva SR Zsolt Simon aj napriek zatvoreniu spomenutých potravinárskych firiem už dávnejšie vyhlásil, že pokrývanie domácej spotreby potravín z vlastných slovenských prevádzok ohrozené nie je. Úspešné firmy, ktoré dostatočné zainvestovali do svojej obnovy, totiž svojimi kapacitami potreby krajiny dokonca prekračujú.