BRATISLAVA 16. apríla (SITA) - Európska komisia (EK) na základe záverov rokovania hlavného veterinárneho lekára SR Jozefa Bíreša vo štvrtok 15. apríla schválila dodatočné prechodné obdobie na maximálne jeden rok pre všetkých desať Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR (ŠVPS) navrhnutých prevádzok. Ide o jednu mliekareň a deväť prevádzkarní pre výrobu a spracovanie čerstvého mäsa. Prechodné obdobie EK udeľuje podnikom, ktoré nevyhovujú všetkým hygienickým normám a podmienkam potravinovej bezpečnosti platným v EÚ, majú však perspektívu počas prechodného obdobie tieto normy naplniť. Podniky, ktoré prechodné obdobie dostanú, budú môcť v rámci tohto obdobia po vstupe Slovenska do EÚ až do naplnenia hygienických noriem činnosť vykonávať výhradne na domácom trhu. Informovala o tom ŠVPS.
EK na základe návrhu ŠVPS schválila dodatočné prechodné obdobie pre mliekareň Koliba, a.s. Hriňová, dve mäsospracujúce prevádzky firmy Jakub Ilavský, s.r.o. a ďalej prevádzky na výrobu a spracovanie čerstvého mäsa spoločností Colagen Slovakia, s.r.o., Mäso Zemplín, a.s., Peter Fabuš - Fabuš Mäsopriemysel Myjava, Púchovský mäsový priemysel, a.s., Jatka Hurbanovo, s.r.o., Berto-Ignác Bertovič a K.B.K., spol. s r.o. Jediná slovenská prevádzkareň, ktorá má už prechodné obdobie stanovené do konca roku 2006 je Seredský mäsový priemysel, a.s. Toto prechodné obdobie sa však schválilo už v rámci negociačného procesu v roku 2001.