Herec a moderátor relácie Kurníkšopaholubník Oldo Hlaváček je v poslednom čase taký zaneprázdnený, že mu na jeho obľúbenú záhradku nezostáva príliš veľa času. "Neraz si hovorievam, že by som si už mal užívať, prechádzať sa po okolí, sedieť v záhradke. Poznáte to - lavička, prechádzka, posedenie a debata. Lavička, prechádzka... Ale nie! Sadnem si do záhrady, že si prečítam noviny a oddýchnem. A zrazu zbadám: veď tam nie je odstrihnutý konár! Hneď som pri ňom, začnem robiť a už si nesadnem."
Na prvé ukážky jari v záhrade sa Oldo Hlaváček veľmi teší, hoci sa obáva, ako záhrada "prežije" čas, keď bude mesiac odcestovaný. "Kvety vo vnútri aj vonku príde zaliať syn," nádeja sa.
Na rozhovor pre Nové bývanie si našiel čas počas nakrúcania televíznej relácie, kde práve so synom Ivanom a odborníčkou na zdravú výživu diskutovali o ovocí a zelenine. Po poslednom zahryznutí do jabĺčka nám prezradil, aký je jeho vzťah k záhradke.
» Máte veľkú záhradu?
Ani nie. Čudujem sa tým, ktorí majú veľké záhrady a stihnú ich obrobiť - pokopať, porýľovať, prehrabať, posiať. My máme malú záhradku, možno 25-krát 30 metrov, a v nej máme asi dvadsaťpäť ovocných stromov - jabloní, hrušiek a jednu višňu - tá je parádna. Neviem sa o ňu dobre starať, lebo mi nik nevie povedať, ako ju mám ostrihať, ale nič to, ona rodí.
» Čo s toľkým ovocím robíte?
Zavárame od výmyslu sveta. Robíme kompóty z jabĺk a hrušiek - tie veľ-mi ľúbia vnúčence, ale aj ja. Okrem toho máme aj ríbezle, egreše, kríkové maliny. Miešam ich spolu s višňami na vynikajúci kompót. Ja zbieram, manželka zavára.
» Pestujete aj zeleninu?
Áno, najmä paradajky. Som veľmi rád, keď môžem ráno vyjsť z kuchyne rovno do záhrady, manželka pripraví raňajky, kávu, chlieb, ja si odtrhnem čerstvú paradajku, papriku. Napriek tomu, že mám vyšší cholesterol, trochu si ich osolím. Ale nemôžem zohnať diétne soli, tak solím obyčajnými. Zelenina chutí výborne, ale paradajka nás stojí asi sto korún.
» A to už prečo?
Pre vodu. Aj trávnik som vlani nechal tak. Nepršalo a povedal som si, že na to, aby som mal kus zelenej plochy, nebudem míňať vodu, ktorá je drahá a vzácna. A tak vyschol.
Pestujeme však petržlen, mrkvičku a manželka všelijaké koreniny - bazalku, šalviu. Tá je vynikajúca. Jeden známy mi poradil, že je výborným liekom na zuby, tak si občas natrháme celé lístočky a položíme na zuby.
» Máte v záhrade aj kvetiny?
Starám sa o ruže a manželka o kvetiny. Ale nepýtajte sa ma o aké, lebo ich nepoznám. Viem len, že kvitnú od začiatku jari až do neskorej jesene. Manželka má okolo chodníkov porobené celé záhony, je to veľmi pekné.
» Máte už vnúčatá, chodia rady do vašej záhradky?
Práávdaže! Sú z panelákov, takže sa tešia, že sa môžu preháňať po dome, po záhrade. Teraz sú už väčšie, ale keď boli malé, hrali sa všelijaké hry, ktoré do istej miery ničili záhradu. Vtedy ma to škrelo, hoci som im to nedával najavo. Teraz už viem - záhradu si máme užívať, nie dávať pozor, kde odpadne kvet, alebo šliapneme na rastlinu, na ktorú by sme nemali. Á, nech! Inak som obrovský pedant. Som "obdivovateľ pohľadov" - z ktoréhokoľvek miesta sa na záhradu pozriem, všetko musí byť pekné, úhľadné, podľa môjho gusta. Málokedy podľa gusta manželky (smiech).
» To teda máte dosť roboty, nie?
Veď preto máme malú záhradku. Ale máte pravdu, práce je v nej dosť - niekedy rýľujem až do noci. Potme sa špáram a trhám buriny.
» Takže záhradka je radosť, ale aj starosť?
Starosť, samozrejme. Alebo vlastne - tá starosť je radosť. Keď je na ňu čas.
» Čo je vašou najväčšou záhradnou pýchou?
Moja fazuľová stena. Veľká fazuľa - bôb, sa kedysi nejedla, ale pestovala ako okrasná rastlina. Urobil som si asi štyri metre vysokú konštrukciu, v nej mám naťahané v bužírkach drôty, po ktorých sa fazuľa šplhá. Keď vyrastie až do štvormetrovej výšky, vznikne jedna krásna zelená stena. Ak chcete, aby bola večne kvitnúca, musíte dávať pozor, aby sa fazuľa nedostala do struku - keď kvet odkvitne, hneď ho treba odstrihnúť. Potom vyženie nové a nové kvety. Nakoniec je to jedna obrovská plocha, krásne zelená, s rôznofarebnými kvetmi - červenými, bielymi, modrými až hnedými. To je moje potešenie.
» Vraj rád grilujete?
Ojojój, my sme veľkí labužníci. V záhradke pravidelne grilujeme. Ovládam niekoľko spôsobov, ako grilovať mäso a mám aj dva rošty na grilovanie. Dokonca som dostal od kamarátov z divadla velikánsky kotol na varenie gulášu. A keď mám chuť na vínko, zájdem do našej chaty. Nechceli sme chodiť príliš ďaleko, tak sme si chatu postavili v záhrade. Z domu mám do nej presne dvanásť krokov. Všetci mi ju závidia a vravia: keď si dáš dve-tri deci vína v chate, máš veľmi krátku cestu domov. A keď sa mi ani z chaty nechce ísť domov, tak si v nej ľahnem, mám tam všetko pohodlíčko.
» Vidím, že u vás je záhrada stredobodom diania - ale čo potom v zime, keď v nej niet čo robiť?
Mám strašne veľa roboty, takže ak môžem, oddychujem. Mám však ešte jeden obrovský rest, ktorý sa snažím dokončiť. Získal som asi dvestoročný čalúnený nábytok. Nikto mi krásny historický nábytok nechce opraviť, každý sa bojí, že je to náročné. Sám som si ho v zime odčalúnil, drevo som spravil - očistil, vylepil. A teraz ho už len prečalúnim.
» Takže keď v relácii Kurníkšopaholubník radíte divákom, čo si ako opraviť, alebo čo urobiť v záhradke, hovoríte z vlastnej skúsenosti?
Veru, ja by som tých, čo sem chodia, mohol učiť. Jeden pán sa mi raz snažil radiť, aké drevo má horieť v kozube, ako si ho mám pripraviť. Sám bol prekvapený, keď som mu povedal, čo všetko sa dá s drevom robiť. Musím sa pochváliť - robil som už hádam všetko, len lietadlo som nepilotoval. Ale plyn, vodu, elektriku - to všetko viem opraviť, mám na to náradie.
» Reláciu uvádzate so synom. Aký má vzťah ku domácemu majstrovaniu, k záhrade?
Tvári sa, že má veľa roboty. Je zamestnaný v SND ako asistent réžie, ale občas aj hrá malé postavy. Vyštudoval na VŠMU herectvo, ako ja. Ale má skutočne veľa práce. Občas príde, porýľuje, keď má čas.
» Ale kompótmi zo záhradky nepohrdne?
Práávdaže nie! A čo má rád - to
sú klobásy. Musíme ich robiť spolu. Všetko pomelie, pripraví, pomieša, nadžgáme to do čriev a potom ich už len odnesiem vyúdiť. V tom je veľmi iniciatívny.
» Takže zdravo-nezdravá výživa? Produkty so záhrady, a klobásy
a údené mäso...
Áno. Nebudem si nič odopierať,
v žiadnom prípade. Telu treba dať, čo si vyžaduje. Posielajú ma na všelijaké kontroly, pre vysoký cholesterol. Keď však vidím, že telo si žiada dve deci vína či klobásku, prečo by som mu nedožičil?
» Z vášho rozprávania vidieť, že práca v záhrade je náročná, aj keď prináša uspokojenie. Čo by ste odporučili váhavcom, ktorí by si záhradku chceli obstarať, ale obávajú sa, či na ňu budú mať čas?
Odporúčam im záhradku, hoc aj ďalej od miesta bydliska. V akýkoľvek vľúdny i nevľúdny čas - nemyslím na počasie, ale na dušu - mňa záhrada nielenže upokojí, ona ma lieči! Keď mám najväčší svetabôľ, najväčšie problémy, keď by som si aj vlastný nos odhryzol, vtedy idem do záhradky a robím tú najťažšiu fyzickú robotu, akú si momentálne vyžaduje - to ma skutočne vie upokojiť. n