Zdravie z ekozáhradky Pestovanie liečivých, aromatických a koreninových rastlín má na Slovensku dlhú tradíciu. V záhradkách, na balkónoch a v menšom množstve i v bytoch možno pestovať viacero druhov týchto rastlín. V Listine registrovaných odrôd je u nás zapísaných 35 druhov liečivých rastlín, 6 druhov koreninových a 2 druhy aromatických rastlín.
Liečivé rastliny slúžia na liečebné účely v alternatívnej medicíne, v ľudovom liečiteľstve a na výrobu liekov i kozmetických prípravkov vo farmaceutickom priemysle. Koreninové a aromatické rastliny sú neodmysliteľnou súčasťou dobrej kuchyne a významnou surovinou potravinárskeho priemyslu. Viaceré z nich používame aj pri ochrane záhradných rastlín proti chorobám a škodcom (fytoterapia), pretože svojou arómou odpudzujú škodcov a susedným rastlinám zlepšujú chuťové vlastnosti.
Významná je aj ich estetická funkcia. Pestrofarebné záhony alebo skalky vysadené týmito rastlinami sú významnou súčasťou životného prostredia. Niektoré vysievame na jar priamo do voľnej pôdy, iné vysádzame z predpestovaných priesad od druhej polovice mája. V apríli predpestúvame priesady týchto rastlín:
Bazalka pravá sa vysádza v spone 0,40 x 0,20 metra. Registrované sú odrody Litra a Odře, ale v obchodnej sieti (najmä v ČR) ponúkajú aj semená drobnolistej bazalky rôznych farebných odrôd. Bazalka obsahuje silicu, ktorá povzbudzuje činnosť tráviacich orgánov, zmierňuje nadúvanie a kašeľ, zlepšuje chuť do jedla. V kuchyni sa používa do polievok, omáčok na cestoviny a pri príprave šalátov. Pečeným a mletým mäsám dodáva vynikajúcu arómu. Využíva sa najmä v talianskej kuchyni (známa pesto omáčka). V záhradke odpudzuje od susedných rastlín viacero škodcov a láka do nej včely.
Medovka lekárska (Melissa) sa vysádza od polovice mája do polovice júna v spone 0,45 x 0,45 metra. Registrovanou odrodou je Citra. Jej listy a vňať voňajú ako citrón. Zberáme ich niekoľkokrát ročne. Pôsobí proti kŕčom a nadúvaniu, posilňuje, upokojuje a zlepšuje chuť do jedla. V kuchyni sa používa ako korenina do polievok a omáčok, v čerstvom stave do šalátov.
Šalvia lekárska je viacročná rastlina, ktorá sa vysádza rovnako ako medovka. Registrovaná je odroda Krajová. Listy šalvie chutia korenisto a horko, používajú sa ako čajovina najmä pri zápaloch dýchacích ciest, proti kašľu, pri žalúdočných a črevných kataroch, ochoreniach žlčových ciest a obličiek, pri hnačkách, nadmernom potení. Slúžia aj ako kloktadlo pri zápaloch ústnej dutiny a pri angíne. Znižuje tiež hladinu cukru v krvi. V kuchyni sa využíva v menších dávkach ako korenina do zeleninových plniek, klobás, mastných mäsitých pokrmov a do pikantných jedál s cestovinou. V záhradke chráni hlúboviny pred mlynárikom kapustovým i slimákmi a láka včely.
Podobným spôsobom môžeme pestovať aj majorán záhradný, pamajorán, levanduľu lekársku a niektoré ďalšie liečivé rastliny.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, DrSc.