ktoré sme nestihli urobiť v marci. Na čo všetko nesmieme tento mesiac zabudnúť?
o Na prípravu záhonov pre teplomilnú zeleninu - uhorky, melóny, paradajky, papriku, fazuľu. Pred sejbou alebo vysádzaním plytko do pôdy zapracujeme priemyselné hnojivá.
o Vysiať neskoré hlúboviny na výsevné záhony alebo do studených parenísk. Priamo na záhony vysievame pór, šalát, červenú repu, reďkev, vodnicu, mangold, reďkovku, kôpor, neskorú kapustu a všetky zeleniny, ktoré mali byť vysiate už v marci. Husto vysievame osivo cibule kuchynskej na dopestovanie sadzačky, aby sa cibuľky, ktoré dorastú do rozmerov lieskovca, navzájom dotýkali a nedosahovali väčšiu veľkosť.
Koncom mesiaca vysievame uhorky, v teplejších oblastiach aj melóny. Dokončujeme sejbu koreňovej zeleniny a pokračujeme v postupnej sejbe karotky.
o Ak je teplé počasie, koncom apríla treba vysiať cukrovú kukuricu. Naraz nesejeme veľa, lebo rýchlo prezrieva. Výsev môžeme kvôli predĺženiu zberu zopakovať v desaťdňových intervaloch, a to až do začiatku júna. Postupne vysievame aj fazuľku na zelené struky alebo kultivary s rôznou dĺžkou vegetácie, napríklad Jantar, Katka, Valja, Lolita.
o Do polovice mesiaca treba na záhony vysadiť skorý karfiol a skorý šalát, potom skorú kapustu, kaleráb, koncom apríla letné hlúboviny, sadence póru.
Najskôr sa sadia dobre otužené priesady. Otužujeme ich tak, že zo začiatku otvárame pareniskové okná na kratší čas a neskoršie ich nechávame otvorené aj v noci. Okná napokon celkom odstránime. Pri šaláte, ktorý zásadne nepestujeme z priameho výsevu (zvyšuje sa tým riziko vybiehania hlávok do kvetných bylí), a pri kalerábe netreba zabudnúť na plytkú výsadbu. Hlboko vysadený skorý šalát nevytvára pekné hlávky a môže vybehnúť aj do kvetu. Korienky kalerábu pritom nesmú byť skrútené. Na druhej strane karfiol a kapustu sadíme hlboko, veľmi ich však neutápajme.
o Starostlivo treba ošetrovať prezimované porasty zelenín. Zimný šalát prihnojíme liadkom a okopeme. Cesnaku okopávaním prevzdušňujeme pôdu. Začíname s jednotením najmä koreňovín, najprv tých, ktoré sme vysiali pred príchodom zimy. Zeleninu vysiatu v marci okopávame a vyplievame. Značkovacie rastliny po vzídení zeleniny vytrhávame.
o Vysadiť predklíčené zemiaky.
o Zberať úrodu prezimovanej zeleniny (špenátu, póru, zimného šalátu, rebarbory, cibule sadzačky). Z pareniska, fóliovníka a skleníčkov zberáme prvú úrodu. Uvoľnené plochy opäť vysádzame.
o Na signalizáciu nielen škodcov, ale aj niektorých chorôb treba do fóliovníka vysadiť niekoľko priesad šalátu (týždeň-dva pred vlastnou výsadbou). Pôda sa vo fóliovníkoch zahrieva skôr, čo zároveň urýchľuje aj objavenie sa škodcov a ich lariev (najmä pôdnych ako medvedíky, húsenice, pandravy, drôtovce). Na teplejšie miesta sa dokonca sťahujú z okolitého prostredia, preto ich najskôr nájdeme v okrajových častiach fólie. Kvôli značnej škodlivosti je sledovanie ich výskytu dôležitou podmienkou včasného a účinného zákroku. Keďže šalát je citlivý na hrdze a sivú pleseň, pestovateľ môže prítomnosť týchto hubových chorôb včas zistiť. Podobne je to aj v prípade medvedíkov a slimákov.
o Na sejbu neskorej kapusty na zimné uskladnenie.
o Na ochranu proti mínerke pórovej. U nás sa objavila asi pred desiatimi rokmi na póre a cibuli, dovtedy sme tohto škodcu nepoznali. Dokáže zničiť celý porast. Zatiaľ sa v apríli proti prvej generácii uplatňovala väčšinou ochrana postrekom Metationom E 50 (0,2 %). Postrek asi po dvoch týždňoch zopakujeme.
o Na ochranu proti možným chorobám a škodcom.
Ing. ŠTEFAN TÓTH