"Napríklad odvetvie výroby cukru má únia prísne regulované. Európa stanovuje minimálnu výkupnú cenu cukru, za ktorú cukor vykúpi od prvovýrobcov v prípade, že ho nedokážu predať drahšie," vysvetlil Oravec. V prípade cukru, mlieka a bravčového mäsa je minimálna výkupná cena, ktorú bude musieť od mája zaviesť aj Slovensko, vyššia ako ceny, za ktoré predávajú tieto tri komodity slovenskí výrobcovia. Napríklad mlieko sa v celej Európe vrátane kandidátskych krajín vykupuje podľa Oravca najmenej za 10 korún, kým na Slovensku je to často pod deväť korún za liter.
Oravec upozorňuje, že vplyv výkupných cien môže zdvihnúť cenu pre spotrebiteľa len v tej miere, akú pripustí trh, teda dopyt a ponuka. "Veľké rezervy sú v obchodnej sieti. A obchodníci môžu ubrať zo svojich marží," dodal Oravec. Pripomenul, že i v rámci jednotného trhu únie existujú veľké cenové rozdiely, a preto nie je namieste obava, že ceny porastú len preto, že sú napríklad v Rakúsku alebo Nemecku vyššie ako na Slovensku. Vysvetlil to na príklade bravčového mäsa: "V Európe sa kilogram kupuje po 38 až 50 korún, čo je veľmi vysoký rozdiel. Na druhej strane na Slovensku je jeho cena len asi 32 korún."
Menší vplyv na spotrebiteľské ceny môže mať aj jednotná colná politika voči tretím krajinám. To sa však môže prejaviť len na niektorých exotických druhoch ovocia.